Emmanuel Macrons närmaste försvarar hanteringen av vaktskandalen. Här stabschefen Patrick Strzoda.
Emmanuel Macrons närmaste försvarar hanteringen av vaktskandalen. Här stabschefen Patrick Strzoda.

Källor: Macron besviken på sin livvakt

Frankrikes president Emmanuel Macron säger enligt partikamrater att han är ensam ansvarig för skandalen som seglat upp kring hans säkerhetsvakt Alexandre Benalla. Trycket växer på presidenten att uttala sig offentligt.

ANNONS
|

Macron ska överraskande ha kommenterat krisen när han träffade parlamentariker från sitt eget parti. "Om de vill veta vem som är ansvarig så står han framför er", ska Macron ha sagt.

"Det var jag som litade på Alexandre Benalla", sade presidenten enligt närvarande politiker. Han tillade att händelserna den 1 maj gjort att han kände sig "besviken" eller "förrådd".

Benalla fastnade på film när han iförd polisutrustning misshandlade en ung man som demonstrerade i Paris på första maj. Han stängdes av från jobbet i två veckor, men allmänheten fick först nyligen kännedom om händelsen.

ANNONS

Personer i och kring Emmanuel Macrons regering har slutit leden och försvarat hanteringen av skandalen.

- Jag förstår att vissa kan undra om beslutet som fattades var tillräckligt, sade premiärminister Edouard Philippe tidigare på tisdagen men tillade att "en republik som strävar efter att vara exemplarisk inte alltid är perfekt".

Skandalen, som i medierna döpts till "Benallagate", har fått oppositionen att vädra blod och anklaga regeringen för att ha försökt mörka händelsen. I två dagar har utfrågningar hållits i nationalförsamlingen.

Macrons stabschef Patrick Strzoda konstaterade att Benalla inte hade polisanmälts och att polismyndigheten inte flaggat för några oegentligheter och att han därför inte vidtagit ytterligare åtgärder.

En fransk lag stipulerar att offentliga tjänstemän måste anmäla lagbrott.

TT-AFP

ANNONS