Sydafrikas president Jacob Zuma under ett framträdande inför landets parlament i fjol.
Sydafrikas president Jacob Zuma under ett framträdande inför landets parlament i fjol.

Källor: ANC kräver Zumas avgång

ANC har beslutat att president Jacob Zuma får 48 timmar på sig att avgå – annars kommer han att avsättas, uppger källor för det statliga mediebolaget SABC. Uppgifterna som kommer sedan partiet sammanträtt i timmar har ännu inte bekräftats.

ANNONS
|

ANC:s mäktiga verkställande utskott har möjlighet att besluta om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Då Cyril Ramaphosa valdes till ny partiordförande i december fanns trots allt ett betydande stöd för hans rival, Zumas exfru Nkosazana Dlamini-Zuma.

Enligt uppgifter till SABC fanns redan på eftermiddagen en överenskommelse om Zumas avgång, men det dementerades av en talesperson för presidenten. Oklarheterna ledde till oro på valutamarknaden och ANC:s möte fortsatte in på kvällen, rapporterar Reuters.

Sent på måndagen svensk tid rapporterade SABC att ANC-ledaren Ramaphosa lämnat mötet för att informera president Jacob Zuma om partiets beslut. Mediebolaget skriver också att Ramaphosa och partisekretare Ace Magashule setts anlända till presidentens residens i Pretoria. Uppgifterna har ännu inte bekräftats.

ANNONS

Vänt Zuma ryggen

Den skandalomsusade Zumas tid vid makten är över, enligt en expert.

- Zumas dagar är räknade, och ANC vet om det, säger Henning Melber, Sydafrikakännare knuten till Nordiska Afrikainstitutet.

Den senaste tiden har flera högt uppsatta partiföreträdare vänt presidenten ryggen. Om inte annat av opportunistiska skäl, för att rädda sitt eget anseende, säger Henning Melber.

- Det vore väldigt överraskande om partiet inte röstar för ett återkallande.

Blickar mot valet

Zumas försvarare anser att han bör sitta kvar resten av mandatperioden, som sträcker sig till nästa år. Men det stora missnöjet med presidenten är minst sagt besvärande för ANC inför valet 2019. Och oppositionspartierna krävde dessutom på måndagen att valet tidigareläggs.

- För varje dag som går med honom som president förlorar ANC röster. Partiet vet att om han stannar kvar så kommer man att förlora sin absoluta majoritet, säger Henning Melber.

ANNONS

Zuma, som hittills avvisat alla avgångskrav, kan välja att trotsa ett beslut om återkallande. Men om han gör det hotas han av både en misstroendeomröstning i parlamentet och en riksrättsprocess. I ett sådant läge riskerar 75-åringen att avsättas under förnedrande former och mister möjligheten till en fördelaktig uppgörelse vid en frivillig avgång.

Förhandlingar har pågått

I kulisserna har intensiva förhandlingar pågått mellan Zuma och ANC:s ledarskap. Presidenten uppges kräva garantier om att minimera risken för ett långt fängelsestraff, och att staten ska täcka hans kostnader i det omfattande korruptionsmålet mot honom.

- Rättsstaten är dock fortfarande relativt stark i Sydafrika. Så om Ramaphosa lovar honom straffrihet kommer det garanterat att utmanas i domstol av oppositionen, säger Henning Melber.

Zuma har dock ett ess kvar i rockärmen, nämligen hotet om våldsamheter och politisk oro vid en framtvingad avgång. Även om hans folkliga bas minskat efter alla skandaler har han fortfarande en kärna av hängivna anhängare.

- Fysiskt våld kan utbryta närsomhelst, vilket knappast är i ANC:s intresse. I ett läge där man kämpar med en massiv ekonomisk kris och att återfå förtroendet hos investerare vore det ett stort problem, säger Henning Melber.

ANNONS
TT

Fakta: ANC

Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.

När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.

ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.

Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

ANNONS