Sjukhusdirektören Albert Reiter vid onsdagens presskonferens.
Sjukhusdirektören Albert Reiter vid onsdagens presskonferens.

Källarflickan åter hos familjen

ANNONS
|

På en presskonferens under onsdag förmiddag lättade läkarna på förlåten kring hur den äldsta av de fångna källarbarnen i Amstetten tillfrisknat.

De räknar med att hon klarat sin svåra kris och hädanefter ska utvecklas normalt.

I söndags var hon så pass bra att hon sittande i en ambulans kunde resa till den psykiatriska klinik i grannbyn Mauer där hennes mor, mormor och fem syskon vårdas.

Det var när 19-åringen medvetslös och i ett livshotande tillstånd kom till akutsjukhuset i Amstetten 19 april som incestdramat i Österrike rullades upp.

Flera av hennes inre organ var utslagna när hon fördes från källaren till sjukhuset av 73-årige Josef Fritzl, som höll sin nu 42-åriga dotter fången i 24 och gjorde henne med barn sex gånger..

ANNONS

För att 19-åringen skulle överleva hölls hon länge nedsövd av läkarna.

Drygt tre veckor senare kunde hennes medicinering gradvis minskas och hon slog för första gången upp ögonen 15 maj.

- Hon visade känslomässiga reaktioner och log mot oss, sa Albert Reiter, en av chefsläkarna som vårdat flickan.

Sedan dess har hennes mor i hemlighet körts fram och åter till sjukhuset för att vara ett stöd vid dotterns sjukbädd.

Uppenbarligen har den 19-åriga dotterns tillfrisknande gått snabbare än vad sjukhuset tidigare meddelat i sina kommunikéer. Ända in i det sista har det hetat att flickan fortfarande är nedsövd.

Fortfarande är sjukhuset där familjen vårdas omringat av paparazzi-fotografer, vilket sannolikt är förklaringen till att läkarna valt att inte berätta att den 19-åriga flickan var på väg att föras dit från akutsjukhuset.

ANNONS