Särskilde åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.
Särskilde åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.

Jurister ville skydda Trump från ryssfrågor

USA:s president kan inte tvingas att vittna i den så kallade Rysslandsutredningen – bland annat eftersom han genom sitt ämbete har makt över federala utredningar. Det hävdar Donald Trumps jurister i ett hemligt brev till den särskilde utredaren Robert Mueller.

ANNONS
|

I det tjugosidiga brevet, som ursprungligen lämnades över i januari men som tidningen The New York Times nu tagit del av, understryks presidentens omfattande juridiska makt. Trump kan omöjligen ha försökt hindra rättvisans gång när det gäller Rysslandsutredningen eftersom han har grundlagsskyddad makt att avbryta utredningar som leds av justitiedepartementet, argumenterar juristerna.

Det är inte helt enkelt att följa logiken i brevet och Vita huset-advokaterna, Jay Sekulow och John Dowd, skriver också att Rysslandsutredningen är en börda för presidenten som "äventyrat landets säkerhet".

Utfrågning het potatis

Robert Mueller utsågs till särskild åklagare i maj i fjol med uppgift att undersöka rysk påverkan på valrörelsen 2016 och möjligt samröre med Donald Trumps kampanj. Vita huset hävdar att Mueller redan borde ha all information han behöver, eftersom de försett honom med tusentals dokument.

ANNONS

"I ljuset av dessa frivilliga bidrag är det tydligt att du (ditt kontor) inte har behov av att personligen fråga ut presidenten", heter det i brevet.

"I vårt regeringssystem är inte presidenten tillgänglig för att intervjuas".

Huruvida Mueller faktiskt kommer att ställa frågor till Trump på tu man hand – och om han har mandat att tvinga presidenten att delta i en sådan utfrågning om han inte ställer upp frivilligt – har debatterats i amerikanska medier i månader.

Vem läcker?

The New York Times skriver att advokaterna fruktar att Trump riskerar att hamna i ett läge där han anklagas för att ljuga för utredare, om en sådan utfrågning sker. Tidningen skriver också att juristernas tolkning av presidentens juridiska makt kan komma att ifrågasättas och prövas i domstol.

Publiceringen av brevet har fått presidenten att se rött. Via Twitter gissar han att det kan vara den särskilde åklagaren Robert Mueller som läcker dokument om Rysslandsutredningen till medier.

"Det fanns ingen samverkan med Ryssland (utom av Demokraterna). När ska den här väldigt dyra häxjakten ta slut? Så dålig för vårt land. Läcker den särskilde åklagaren/finansdepartementet mina advokaters brev till 'Fake News'-medier? Borde titta på Demokraternas korruption i stället", twittrar Trump.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen — som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet — har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS