Junta vill spåra turister i Thailand

Turister i Thailand kan snart tvingas använda ett särskilt sim-kort för att kunna spåras via mobilen. Enligt militärjuntan handlar det om att komma åt brottslingar.

ANNONS
|

Genom att tvinga turister att använda sim-kort där spårningsfunktionen inte går att stänga av får Thailands militärjunta möjlighet att ständigt veta var alla befinner sig. Syftet är komma åt utländska brottslingar och personer som bor i landet utan visum, hävdar myndigheterna.

Så snart som 2017 kan förslaget bli verklighet. Det har redan godkänts av landets tele- och kommunikationsmyndighet (NBTC), som försäkrar att turisters grundläggande rättigheter inte kommer att inskränkas.

- Vi vill bara säkerställa nationens säkerhet, säger Takorn Tantasith, generalsekreterare på NBTC, till Bangkok Post.

ANNONS

Vill komma åt demokratirörelse

Thailands myndighet för turism är också noga med att påpeka att turister som använder internationella roamingtjänster redan i dag kan spåras.

Den thailändska regimens kontroversiella åtgärd är inte oväntad.

- Svenskar har rest en masse till Thailand i hur många år som helst och tycker att de känner landet och förvånas över sådana här förslag. Men det är så här en diktatur fungerar, säger Eva Hansson, statsvetare på Stockholms universitet, till TT.

Eva Hansson tror att en förklaring kan vara att juntan vill kunna ha kontroll på västerlänningar som har bott i Thailand i många år: forskare, journalister och andra människor som har engagerat sig för demokratirörelsen.

"Infört orimliga lagar"

Nyligen röstade thailändska väljare ja till militärjuntans förslag till ny grundlag – som innebär i förlängningen att militären får ett större inflytande över politiken.

- Det är oroväckande och kommer sannolikt leda till svårigheten i framtiden. Militärjuntan har redan byggt upp möjligheten till olika former av kontroll: de har infört en stab av internetpoliser vars huvudsyfte är hitta folk som gör sig skyldiga till bland annat majestätsbrott eller andra brott som man också ser som brott mot rikets säkerhet, säger Hansson.

ANNONS

Fakta: Politisk oro

Det råder politisk oro i Thailand. Den 7 augusti röstade thailändska väljare ja till militärjuntans förslag till ny grundlag – som i förlängningen innebär att militären får ett större inflytande över politiken.

Den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006, har kallat grundlagsförslaget för galenskap och varnat för att ett ja kan leda till att Thailand blir omöjligt att styra.

Mellan den 11 och 12 augusti inträffade minst elva explosioner i Thailand, då fyra personer dödades. Ingen grupp eller person har tagit på sig bombdåden.

ANNONS