Julia Skripal, på en bild tagen från hennes Facebooksida. Arkivbild.
Julia Skripal, på en bild tagen från hennes Facebooksida. Arkivbild.

Julia Skripal utskriven från sjukhuset

Den ryske exspionen Sergej Skripals dotter Julia Skripal skrivs ut från sjukhuset där hon vårdats efter nervgiftattacken i Salisbury tidigare i år, enligt sjukhusledningen. Fadern är fortsatt inlagd, men hans tillstånd förbättras stadigt.

ANNONS
|

Den 33-åriga dottern till den tidigare dubbelagenten Skripal skrevs ut från distriktssjukhuset i sydengelska Salisbury i måndags.

- Det här är inte slutet på hennes behandling, men utgör en viktig milstolpe, säger Christine Blanshard, biträdande chef för sjukhuset i Salisbury.

Julia Skripal ska nu ha förts till en säker plats, rapporterar BBC. Ryska ambassaden i London skriver i ett uttalande att man kommer att betrakta all hemlig förflyttning av Sergej eller Julia Skripal som ett olovligt bortförande, enligt Reuters.

ANNONS

Sergej och Julia Skripal hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i Salisbury i södra England 4 mars. De fördes till sjukhus, där det kunde konstateras att de förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok. Tillståndet för de båda ansågs under flera veckor vara kritiskt, men både Sergej och hans dotter har sedan dess svarat väl på behandlingen och återhämtat sig.

Storbritannien har beskyllt Ryssland för giftattacken, vilket har lett till bottenfrusna relationer mellan Moskva och stora delar av västvärlden. Den storpolitiska krisen har bland annat tagit sig uttryck i omfattande utvisningar av diplomater både från Moskva och från ryska beskickningar i USA och Västeuropa.

Ryssland nekar till inblandning i giftattacken, som landets utrikesminister Sergej Lavrov betecknat som osofistikerad.

TT

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

ANNONS