Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180525-irlandabort-685466_se.gp_1.jpg
Ja-sidans anhängare jublar när resultaten från folkomröstningen börjar trilla in.

Jordskredsstöd för liberalare abortlagar

Ja-sidan fick drygt 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det officiella valresultatet. Nära 34 procent röstade emot, och nej-kampanjens företrädare har erkänt sig besegrade.

Premiärminister Leo Varadkar säger att den delen av grundlagen som förbjuder aborter kan komma att ändras innan årets slut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ja-anhängarnas seger står klar sedan samtliga 40 valkretsar har räknats. Och resultatet visar att över 64 procent av de röstberättigade deltog i valet. Stödet för att liberalisera abortlagstiftningen var störst i städerna. I Dublin röstade omkring 77 procent ja till förslaget.

- Det är en historisk dag för Irland, säger ja-anhängaren Fiona Coyle, som hade rest hem till Dublin för att rösta i valet.

Brister ut i jubel

Fiona Coyle arbetar till vardags med kvinnorelaterade frågor i Bryssel. När TT får tag i henne i hemmet känner hon inte till att nej-sidan just erkänt sig besegrad och hon brister ut i jubel över nyheten. Hon är också nöjd med att ja-sidan segrade med så stor marginal.

- Det är verkligen intressant också att det har beskrivits som om detta skulle bli ett mycket jämnt val, men det var tvärtom. Det har visat sig i vallokalsundersökningar att de som röstade ja denna gång hade precis samma åsikt för fem år sedan, så stödet för en förändrad abortlagstiftning i Irland är starkt, säger hon.

Alice Fitzgerald arbetar som lärare i Dublin och ville också ändra landets stränga abortlagar.

- Vi är mycket glada, det här är en stor dag, säger hon.

Fitzgerald framhåller de sociala mediernas roll för framväxten av en politisk vilja till förändring.

- Människor här i Irland började prata om de här frågorna, framför allt på Facebook, och berättade om sina upplevelser. Det var viktigt.

Många reser utomlands

Folkomröstningen har handlat om det åttonde tillägget i den irländska grundlagen. Irland har i dag en av de strängaste abortlagstiftningarna i världen, med förbud mot abort även vid våldtäkt och incest. Sedan 2013 tillåts abort i de fall där kvinnans liv är i fara.

Många irländska kvinnor reser utomlands för att göra abort.

- Varje dag reser tolv kvinnor till Storbritannien för att göra abort, men det är det slut med nu, säger Fiona Coyle, som nu hoppas på att fler katolska länder följer Irlands exempel.

Fakta: Folkomröstningen i Irland

TT

Irländarna röstade om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer fostrets och kvinnans "rätt till liv". Ett ja till att avskaffa skrivningen ger nu parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.

2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då kvinnans liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.

Irland har en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.

Straffet för olaglig abort är i dag 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Källor: AFP och Amnesty

Mest läst