Jonas Gardell: "Vi kunde inte tro det var sant"

ANNONS
|

Jonas Gardell sitter med i styrelsen för Regnbågsfonden som hjälper hbtq-organisationer världen över ekonomiskt. När han och de andra i Regnbågsfonden först nåddes av uppgifterna om massförsvinnanden av homosexuella i Tjetjenien, verkade nyheten ofattbar.

– Det var alldeles häromdagen som vi fick de förskräckliga nyheterna. Ryktena var så hemska att vi inte kunde tro det var sant. Vi valde att se om vi kunde få det bekräftat och har även hört med våra kontakter i Moskva. Där har de till och med fått rapporter om flera som begravts levande och de behöver mat och boende för dem som nu flyr från Tjetjenien, säger Jonas Gardell.

ANNONS

Regnbågsfondens styrelse tog beslutet att starta en blixtinsamling. Målet var att få ihop 100 000 kronor till ett HBT-center i Moskva, som även tidigare fått ekonomisk hjälp av Regnbågsfonden. Här visade sig Jonas Gardells följarskara vara till stor hjälp.

– Jag har upptäckt att jag har nästan 800 000 följare på olika sociala medier. Jag spred budskapet i alla mina medier i dag. Det är ett effektivt sätt att få in pengar, säger han.

Summan fortsätter stiga

Vid åttatiden på kvällen var summan uppe i 334 000 kronor. Och pengarna fortsätter ticka in. Drygt två timmar senare är summan nästan det dubbla. Något som Jonas Gardell vill framhäva är mängden överföringar som gjorts.

– Det är väldigt små belopp som swishas. Ändå blir det så mycket pengar tillsammans. Det är oerhört rörande att så många blir engagerade, säger han.

Det överväldigande gensvaret har gjort att Regnbågsfonden nu hoppas kunna hjälpa till med pengar till mer än mat och boende via centret i Moskva. Helst hade Jonas Gardell sett att överskottet kunde gå till att hjälpa homosexuella som är kvar i Tjetjenien.

– Men det är svårt. Vi måste veta att pengarna inte bara försvinner, säger han.

Blev som paralyserad

Hans egen reaktion när uppgifterna om försvinnanden och levande begravningar av homosexuella nådde honom, var som en sorts förlamning.

ANNONS

– Man blir alldeles kall. Man ska också komma ihåg att när homosexuella utsätts för våld, utsätts de ofta för extremt övervåld. Just från Ryssland finns sedan tidigare rapporter där man våldtagit människor med flaskor, stenat dem, skurit av genitalier. Som man alltid gör när man ställs inför den här typen av hemska uppgifter, blir man först förlamad. Men vad som känns skönt är att det finns något som vi kan göra på vårt lilla sätt, det är ett sätt att bryta förlamningen. Det är vad vi gör nu med den här insamlingen. Det är ingen lösning, men det är otroligt jävla befriande att man inte bara stillasittande tittar på, säger han.

Får hjälp i Moskva

Samtidigt mobiliserar HBT-centret i Moskva för att hjälpa dem som flyr tortyren och förföljelsen.

– I början efter att vi öppnat en hjälplinje var det ingen som hörde av sig. Men sedan började samtalen strömma in och vi förstod att folk har varit rädda att höra av sig, eftersom de trott att det kommer vara ännu en fälla för att få tag på dem, säger en hjälparbetare på HBT-centret som GP pratat med.

Hjälparbetaren berättar att vissa av de män som flytt Tjetjenien vittnar om att homosexuella begravts levande, men HBT-centret har ännu inte kunnat få uppgifterna bekräftade. För att inte riskera centrets arbete, vill hjälparbetaren inte gå in på exakt hur många homosexuella från Tjetjenien som centret tagit emot och hjälpt den sista tiden. Centrets arbete är svårt – då sådan verksamhet inte ses med blida ögon av myndigheterna.

ANNONS

– Vi mobiliserar och hjälper själva de här människorna. Några av oss har låtit dem bo hos oss en tid, vi åker och möter upp dem, kör dem till olika ställen. Vi hoppas kunna starta ett härbärge för dem som flyr hit från Tjetjenien. Som tur är får vi hjälp av olika fonder, som från den insamling ni har i Sverige,säger hjälparbetaren.

ANNONS