JAS-affären: Lula misstänks för korruption

ANNONS
|

Saab ska ha betalat drygt 18 miljoner kronor till ett lobbyistföretag i Brasilien för att säkra att landets regering köpte in 36 JAS Gripen-plan, enligt åtalet. Sju miljoner kronor ska sedan har förts vidare till en firma som ägs av Lula da Silvas son. Ex-presidenten ska sedan ha sett till att hans efterträdare Dilma Rousseff valde de svenska stridsflygplanen,rapporterar den brasilianska tidningen O Globo.

Enligt åklagarna ska brotten ha begåtts mellan 2013 och 2015, när Lula redan hade lämnat presidentposten. Brottsrubriceringarna lyder otillbörligt gynnande, pengatvätt och kartellbildning. Oegentligheterna som myndigheterna ska ha ringat in ska ha lett till att den brasilianska regeringen valde att köpa 36 JAS Gripen-plan av Saab,rapporterar den brasilianska tidningen O Globo.

ANNONS

Lovade att påverka regeringen

Enligt den brasilianska federala åklagarmyndigheten ska misstankar inte bara riktas mot den tidigare presidenten Lula och hans son Luiz Cláudio Lula da Silva, utan även den brasilianska lobbyisten Mauro Marcondesochingenjören Cristina Mautoni misstänks vara inblandade. De äger tillsammans lobbyistföretaget Mautoni&Marcondes (M&M).

Den tidigare presidenten Lula ska ha lovat att påverka regeringen för att gynna företagen som deltog i upplägget. Enligt de uppgifter som nu publicerats ska Saab, koncernen Caoa som distribuerar bilmärket Ford och säkerhetsföretaget MMC ha gynnats.Det ska även finnas bevis som tyder på oegentligheter i form av skattelättnader för biltillverkare, enligt åklagarna, rapporterar den brasilianska tidningen Folha de São Paulo.

Ex-presidenten Lula nekar dock till anklagelserna om att han och hans son skulle ha gjort sig skyldiga till något i upphandlingen, rapporterar Reuters.

Triangelförhållande

Åklagarna hävdar att upplägget ska ha baserats på ett "triangelförhållande" som bildades av M&M:s kunder, mellanhänderna Mauro och Cristina tillsammans med Lula da Silva och densom hade mandat att fatta besluten som skulle gynna kunderna. Den personen ska ha varit den dåvarande presidenten Dilma Roussef.

– Under utredningenhar det inte framkommit uppgifter som tyder på att presidenten var medveten om kartellbildningen, understryker åklagarna, enligt O Globo.

Åklagarna beskriver i åtalet hur det gick till när Brasilien beslutade sig föratt köpa de svenska JAS Gripenstridsflygplanen, som i skrivande stund produceras. Upphandlingen som ledde till kontraktet med Saab inleddes 2006, men det var först 2014 som den brasilianska regeringen tecknade avtal medsvenska Saab om leveransen av planen. Åklagarna beskriver de sista åren innan tecknandet av avtalet som ett skådespel för gallerierna.

ANNONS

– Det var en ny framstötav det svenska företaget som redan hade ett indirekt avtal med M&M (genom Quadricon) och i augusti 2012, började de arbeta direkt med brasilianarna, står det i åtalet, enligt O Globo.

Åklagarna hävdar att M&M fick 1,84 miljoner euros av Saab (motsvarande nästan 18 miljonerkronor).Av denna summa ska744 000 euros (motsvarande över sju miljonerkronor)ha skiftat händer mellan mellan 2011 och 2015.

–Förklaringen till dessa extra betalningar ska grunda sig i att lobbyisterna lyckats övertygasvenskarna om att de var tätt kopplade till den ex-president Lula och att svenskarna därmed kunde lita på att parets inflytande på regeringen skulle säkerställa segern i upphandlingen. Således reducerades tekniska argument och effektivitetsindikatörer till ringa detaljer i affären i kontrast till närhet och vänskap till makthavare, menar åklagarna.

Uppges ha gjort upp med Löfven

Åklagarna menar att det finns en mängd bevis som stärker deras åtal.

– Det finnsett intensivt utbyte av e-postmeddelanden mellan anställda inom M&M och Lula Institute som syftar till attunderlätta ett möte mellan Lula och den framtida svenska statsministern, Stefan Löfven, står det i åtalet, enligt O Globo.

Det mötet ska sedan ha skett i skyddet av en helt annan händelse. Nämligen vid begravningen av ytterligare en känd fackföreningskämpe.

Handlingar som beslagtagits vid Lula Institutes huvudkontor i São Paulo ska även ha avslöjat att Löfven ville träffa ex-president Lula och den dåvarande presidenten Dilma Rousseff i Sydafrika under Nelson Mandelas begravning. Den 9 december 2013 reste Lula och Dilma till det afrikanska landet för att delta i begravningen. Därefter menar åklagarna att saken ska ha varit klar.

ANNONS

– Nio dagar senare, den 18 december, meddelade den brasilianska regeringen beslutet att köpa 36 stridsflygplan av modellGripen. Det var slutet av en lång kamp och seger för M&M:S klient, menar åklagarna, enligt O Globo.

Saab förnekar oegentligheter

På Saab menar man att man inte ska ha ägnat sig åt oegentligheter.

– Vi har en extremt strikt policy vad gäller affärshantering. Vi har samarbetat med rättsliga myndigheter i Brasilien vid tidigare genomlysningar av det här avtalet och kommer fortsätta göra det, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab.

Åklagarna menar att ni ska ha betalat er till kontraktet med Brasilien, vad säger ni om det

–Det stämmer inte. Vi har agerat på ett transparent sätt under hela upphandlingen. Brasilianska myndigheter har gått igenom upphandlingen noga vid ett flertal tillfällen, senast i somras i London. Tittar man på artiklarna nu riktas inga misstankar mot varken Saab eller Saabanställda. Är man intresserad av att få kommentarer kring brottsanklagelserna som gjorts nu får man vända sig till personerna som nämns, menar Saabs presschef.

Statsminister Stefan Löfven har avböjt att kommentera de uppgifter som framkommit.

– Det är inget som vi kommer kommentera i dag, skriver statsministerns pressekreterare,Jonatan Holst, i ett sms till GP vid 22:30-tiden på fredagskvällen.

ANNONS

Misstänkt i ytterligare tre fall

Ex-presidenten Lula är sedan tidigare misstänkt i ytterligare tre fall kopplade till den omfattande korruptionshärvan kring det halvstatliga oljebolaget Petrobras.

LÄS OCKSÅ:Lula åtalad för korruption

I ett av dessa fall gäller misstankarna kartellbildning, otillbörligt gynnande, korruption och pengatvätt. I detta fall är det byggföretaget Odebrecht som står i centrum.

Det andra fallet gäller att han ska ha försökt muta en av Petrobras tidigare högt uppsatta chefer.Detta eftersom Nestor Cerveróvar en av uppgiftslämnare som satte igånghela korruptionshärvan kring oljebolaget.

Det tredje fallet gäller brottsrubriceringarna passiv korruption och penningtvätt. Där misstänker man att bolaget OAS ska ha mutat till sig fördelar genom att renovera en lyxlägenhet åt Lula.

ANNONS