Japan minns atombombernas offer

ANNONS
|

En bönevaka med facklor genomfördes på floden i Hiroshima på lördagskvällen. Den följdes på söndagen, årsdagen, av en sedvanlig officiell minnesceremoni.

Hiroshima var från början en fiskeby.Då andra världskriget började var den med sina 344 000 invånare Japans sjunde största stad.

1945 blev Japan det första – och hittills enda – landet som utsatts för anfall med kärnvapen. I Hiroshima, som bombades den 6 augusti, dog 140000 människor. I Nagasaki, som anfölls tre dagar senare, krävde atombomben 74000 liv.

Det var den amerikanska officeren Paul Tibbets som fällde atombomben,döpttill"Little boy", över Hiroshima.

"LIttle boy" var enuranladdning och detonerade drygt 580 meter upp i luften över stadens centrum. Atombomben förstörde drygt 90 % av all bebyggelse i staden.

ANNONS

I Europa hade andra världskriget tagit slut tre månader tidigare. Atombomberna fickJapan att kapitulera.

Många dog direkt. Andra avled av strålskador eller strålningsrelaterade sjukdomar som fortsattskörda liv i decennier.

Premiärminister Shinzo Abe höll tal vidminneshögtiden i fredsparken i Hiroshima, nära platsen där bomben detonerade. Han sade att målet måste vara en kärnvapenfri värld.

Minst nio länder har idag tillgång till kärnvapen, och Japans hållning är tvetydig.Den präglas – inte minst gällandeden internationella konflikten runt Nordkorea – av att Japan skyddas av USA under det amerikanska "kärnvapenparaplyet".

Fortfarande anser många i Japan att USA:s beslut att använda kärnvapen borde klassas som krigsförbrytelser.

TT-AFP

ANNONS