Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171120-italienvaccin-565732_se.gp_1.jpg
Obligatorisk vaccinering av barn har blivit en stridsfråga i Italien. Arkivbild.

Italiensk vaccinstrid avgörs i domstol

I Italien är det sedan i somras obligatoriskt för barn att vaccinera sig. Men alla italienare är inte nöjda med den nya lagen. Nu avgörs frågan i landets konstitutionsdomstol.

Den 21 november inleds förhandlingarna i domstolen med en offentlig utfrågning. Det domstolen ska ta ställning till är om obligatorisk vaccinering är förenlig med grundlagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i juni som det italienska parlamentet klubbade igenom obligatorisk vaccinering mot mässlingen och nio andra sjukdomar för alla barn och ungdomar i skolåldern (upp till 16 år).

De föräldrar som inte kan visa ett upp ett vaccinationsbevis för sina barn riskerar böter. Den slutliga lagen blev något mildare än det ursprungliga förslaget, som inkluderade fler vaccineringar och hårdare straffavgifter.

Norditalien protesterar

"Det här är ett skydd för våra barn mot de mycket allvarliga sjukdomar som fortfarande finns mitt ibland oss", sade Italiens hälsominister Beatrice Lorenzin i ett uttalande efter att lagförslaget hade antagits.

Lagen har dock mött motstånd från norra Italien med regionen Veneto i spetsen, som står bakom överklagan till konstitutionsdomstolen.

- Vi är inte emot vacciner men vi ställer oss däremot bakom valfrihet, har Venetos regionpresident Luca Zaia från högerextrema Lega Nord sagt till italienska medier.

Fler får mässlingen

Den nya vaccinationslagen drevs igenom samtidigt som italienarna nåddes av alarmerande siffror: mellan januari och juni i år registrerades 3 232 fall av mässlingen i Italien. Samma siffra för motsvarande period 2016 låg på 478.

Andelen vaccinerade barn har sjunkit i Italien under senare år. 2015 hade endast drygt 85 procent av landets tvååringar vaccinerats mot mässlingen, enligt siffror från det italienska hälsodepartementet. Det är en bra bit under de 95 procent som rekommenderas av världshälsoorganisationen (WHO) för att förhindra epidemier.

Fakta: Vaccinering i Italien

Den nya lagen innebär att alla italienska barn under 16 år måste vaccinera sig mot tio specifika sjukdomar. Lagen började gälla i juli i år.

Föräldrar till barn som skulle börja i förskolan till höstterminen var tvungna att vaccinera sina barn senast den 10 september. För äldre barn var den 31 oktober sista dagen för vaccinering.

De vårdnadshavare som inte följer lagen riskerar böter på mellan 100 och 500 euro. Barnet kan dessutom riskera att mista sin plats i skolan.

Förutom mässlingen gäller den obligatoriska vaccineringen bland annat polio och hepatit B.

Mest läst