Kerrys hårda ord: De vill se Storisrael

ANNONS
|

- Bosättarnas dagordning avgör Israels framtid, sade Kerry i ett Mellanösterntal i Washington dagarna efter att USA valde att lägga ner sin röst – och inte blockera med veto – i en omröstning i FN:s säkerhetsråd om en resolution som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark.

Enligt Kerry är bosättarnas syfte tydligt:

- De tror på en stat: Storisrael.

ANNONS

- Trots våra största ansträngningar genom åren är tvåstatslösningen nu i allvarlig fara, sade han och menar att USA inte kan tiga still när möjligheterna till fred i Israel och Palestina börjar sina.

För Kerry ser verkligheten ut så här:

- Om valet är en stat kan Israel antingen bli judiskt eller demokratiskt, men inte både och, vilket innebär att verklig fred aldrig kommer att uppnås.

Amerikanen listade i talet en rad förslag som ska säkerställa en tvåstatslösning, varav ett är att Jerusalem blir huvudstad i båda staterna.

Ilsken reaktion

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu reagerade förstås starkt på Kerrys tal.

- Jag är djupt besviken, sade han i ett tv-sänt tal.

ANNONS

Han kallade Kerrys budskap "helt obalanserat" och tycker att Obamas administration är besatt av bosättarpolitiken.

- Hans tal var skevt mot Israel, sade Netanyahu och menade att Kerry knappt nämnde "roten till konflikten – palestinskt motstånd mot en judisk stat hur gränserna än ser ut".

Enlig Netanyahu har Israel bevis för att USA "orkestrerade" resolutionen i FN:s säkerhetsråd, bevis som ska presenteras för USA:s nya administration ledd av Donald Trump.

Den blivande presidenten har via Twitter gått till angrepp mot FN:s och USA:s agerande:

"Vi kan inte fortsätta tillåta att Israel behandlas med ett sådant totalt förakt och en sådan brist på respekt."

"Håll ut Israel, den 20 januari närmar sig snabbt!", twittrar Trump.

Vill pressa Israel

Kerrys klarspråk i talet kan ses som ett sista försök att påverka riktlinjerna för ett framtida fredsavtal.

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, uppfattar John Kerrys tal som en definitiv skiftning i den amerikanska Israel-politiken:

- Det är en tydlig markering från Obama-administrationen. Kerry använde mycket skarpa formuleringar som är väldigt sällsynta från USA:s håll.

ANNONS

Att USA inte stoppade resolutionen i FN:s säkerhetsråd innebär ett försök att sätta press på Israel och dess expansiva bosättningspolitik, enligt henne.

- Resolutionen kan skapa förutsättningar för omvärlden att kräva en annan linje av Israel gentemot Palestina. Tillträdande president Donald Trump har aviserat en ändrad Israelpolitik, men han kan ju inte återkalla resolutionen.

Netanyahu lät i sitt tal förstå att Trumps tillträde inte kommer en dag för tidigt.

- Ett sådant välkomnande innan Obama har avgått bryter mot konventionerna. Det hela börjar nu utvecklas till ett öppet ordkrig mellan de nuvarande ledarna för Israel och USA, säger Frida Stranne till TT.

Fakta: FN ställer krav på Israel

Genom en resolution kräver FN:s säkerhetsråd att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark. Resolutionen gick igenom till följd av att USA valde att inte lägga sitt veto.

Sverige har välkomnat beslutet, som man menar bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

Omkring 630000 israeliska bosättare lever i dag på Västbanken och i östra Jerusalem som ockuperas av Israel. Detta enligt beräkningar som nyhetsbyrån AFP har gjort.

ANNONS