Israel går med på vapenvila

ANNONS
|

I ett medlingsförsök har Egypten föreslagit att Israel inleder en vapenvila med Hamas på tisdagsmorgonen och har erbjudit sig att arrangera ett toppmöte mellan israeliska och palestinska delegationer efter att vapenvilan trätt i kraft.

Israels säkerhetsråd röstade för förslaget vid en omröstning på morgonen, enligt israeliska tjänstemän.

Förslaget har fått stöd av utrikesministrarna i Arabförbundet och av USA:s president Barack Obama.

Vid en middag för att fira fastemånaden ramadan förklarade Obama att de civila dödsoffren bland palestinier är en "tragedi" men att Israel har rätt att försvara sig mot "oförsvarliga" raketattacker.

–De bilder vi ser från Gaza och Israel är hjärtskärande, sade Obama.

ANNONS

Men förslaget om en vapenvila avvisades i går kväll av Hamas talesperson Fawzi Barhum.

–En vapenvila utan att ha uppnått en överenskommelse avslås. I krigstider kan du inte ha en vapenvila och sedan förhandla, sade Bahrum till nyhetsbyrån AFP.

Hamas väpnade gren Qassambrigaderna lovade i stället att intensifiera sina attacker, men under natten har det "bara" skjutits två raketer från Gaza. Den israeliska armén uppger att den attackerat 25 mål i Gaza, där en 63-årig man och 52-årig kvinna ska ha dödats, enligt palestinska tjänstemän.

Tre raketer har avfyrats från egyptiska Sinai mot den israeliska turistorten Eilat. Fyra personer har skadats, uppger israeliska tjänstemän, enligt Reuters.

Den senaste veckans strider på Gazaremsan har krävt minst 188 liv. Enligt människorättsgrupper är mer än 75 procent av dödsoffren personer som inte deltagit i striderna.

ANNONS