Afrikanska asylsökande protesterar mot hotet om deportering i Tel Aviv i februari. Arkivbild-
Afrikanska asylsökande protesterar mot hotet om deportering i Tel Aviv i februari. Arkivbild-

Israel backar från uppgörelse om migranter

Först meddelade Israels premiärminister att regeringen nått en uppgörelse med FN:s flyktingorgan UNHCR om en lösning för tiotusentals afrikanska migranter i landet. Några timmar senare ger Benjamin Netanyahu beskedet att uppgörelsen läggs på is.

ANNONS
|

Enligt planen som Netanyahu presenterade skulle minst 16250 migranter skickas vidare till västländer. Kanada, Tyskland och Italien nämndes bland de länder som är redo att ta emot migranterna. Andra migranter skulle tillåtas att stanna i Israel i åtminstone fem år.

- Överenskommelsen föreskriver att för varje migrant som lämnar landet, åtar vi oss att ge en annan tillfälligt uppehållstillstånd, sade Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal.

ANNONS

Läggs på is

Men några timmar senare meddelar han på sin Facebooksida att avtalet med UNHCR läggs på is, rapporterar tidningen Haaretz. Enligt tidningen har avtalet med FN väckt starka protester inom hans eget parti Likud och andra allierade.

Israels inrikesdepartement uppger att det just nu finns 42000 afrikanska migranter i landet, de flesta från Sudan och Eritrea. Deras öde har blivit en huvudvärk för Israels regering. Medan hårdföra nationalister vill att de ska kastas ur landet hävdar andra att Israel har ett moraliskt ansvar att ge dem skydd.

Plan för deportering

I januari sjösatte regeringen en plan där 20000 män lockades med pengar och en flygbiljett om de lämnade landet frivilligt före 1 april. Annars skulle de gripas.

Eftersom det skulle kunna vara farligt att återvända till Eritrea och Sudan hade Israel slutit avtal med andra länder i Afrika om att ta emot migranterna. Enligt israeliska medier rörde det sig om Rwanda och Uganda.

När Netanyahu meddelade att planen dras tillbaka motiverade han det bland annat med att det tredje land som lovat ta emot de afrikanska migranterna inte kunde leva upp till de israeliska kraven.

TT-AFP-Reuters

ANNONS
ANNONS