Island kan lagstifta om jämlika löner

ANNONS
|

Lagförslaget presenterades i tisdagsoch ligger nu för beredningi det isländska parlamentetAlltinget.

Enligt nyhetsbyrån AFP stöttas propositionenav både den sittandekoalitionsregeringen och oppositionspartierna i det isländska parlamentet.

Lagförslaget riktar sig till både arbetsgivare inom den offentliga och privata sektorn - och skulle om det blir verklighet förbjuda företag från att betala lägrelön till kvinnor änmän om de utför samma arbetsuppgifter.

Lagen skulle också förbjuda företag att betala olika löner till människor baserat på vilken religös tillhörighet eller sexuell läggning de har.

Island toppar listan

Skulle lagförslaget bli verklighet kommer företag och andra arbetsgivare med 25 anställda eller fler tvingas att certifiera sig genom att genomgå ett "lika-lön program", uppgerIslands social- och jämställdhetsministerThorsteinn Viglundsson för nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Island rankades 2015 som det mest jämställda landet i världen avWorld Economic Forum när det gäller löneskillnader mellan män och kvinnor -följt av Norge, Finland och Sverige.

Samma år visade samtidigtlandets lönestatistik attisländska kvinnor i snitt tjänade 17 procent mindre än landets män.

Kraftiga kvinnoprotester

Lagförslaget kommer om det röstat igenom i den isländska Alltinget att träda i kraft från och med januari 2018. Enligt brittiska BBC skulle lagenbli den "hårdaste lagen i världen" när det kommer till att lagstifta motojämlika löner.

Så sent som i oktober förra året samlades tusentals kvinnor framför detisländska parlamentetAlltinget för att protestera mot att landets kvinnor tjänar mindre än männen.

ANNONS