Efter en rad mindre jordskalv vid vulkanen Katla höjer Island nu beredskapsnivån för vulkanisk aktivitet. Arkivbild: TT
Efter en rad mindre jordskalv vid vulkanen Katla höjer Island nu beredskapsnivån för vulkanisk aktivitet. Arkivbild: TT

Island höjer varningsnivån för vulkanen Katla

2010 fick vulkanen Eyjafjallajökull på Island ett utbrott som störde den europeiska flygtrafiken. Nu höjer landet sin beredskap efter att en svärm av mindre jordskalv uppmätts från vulkanens fruktade granne Katla.

ANNONS
|

Under fredagsmorgonen meddelade Islands meteorologiska institut att rekordmånga mikroskalv uppmätts vid den fruktade vulkanen Katla.Det senaste dygnet har över 200 mikroskalv registrerats från vulkanen,vilket enligt tidningen ärden högsta frekvensen sedan 2011. Under natten registrerades också tre skalv med en magnitud på över 3 på Richterskalan, skriver tidningenIceland Monitor.

Höjd varningsnivå för flygtrafik

Även om mikroskalven inte är någon garanti för ett stundande vulkanutbrott så har Island nu höjt varningsnivån för vulkanutbrott,uppger IceNews.Varningssystemet har en skala ifyra steg, och har nu höjts från den lägsta, grön, till gul. Grön nivå indikerar att vulkanen är aktiv, men inte visar några tecken på utbrott, medan gul nivå indikerar förhöjd vulkanisk aktivitet.De återstående två nivåerna är orange och röd. Enligt IceNews har isländsk polis sökt igenom trakten kring vulkanen för att se att inga turister befinner sig i området.

ANNONS

Svärm av mikroskalv

Svärmen av mikroskalv bekräftas av Islands meteorologiska institut, som inte utfärdat någon annan varning än den höjda beredskapsnivån.

"En intensiv svärm av jordskalv har ägt rum vid vulkanen Katla sedan morgonen den 29 september. Idag, den 30 september ägre tre skalv med en magnitud av tre eller högre. Vi fortsätter att noga övervaka vulkanen", skriver de på sin hemsida.

Farlig granne

Senast den fruktade vulkanen Katla hade ett våldsamt utbrott var 1918 – det vill säga för snart 100 år sedan. Forskarna tror därför att ett nytt utbrott är på väg att inträffa, även om det kan dröja flera decennier tills nästa gång.

Vid ett vulkanutbrott får landet och den internationella flygtrafiken omkring en till en och en halv timme att förbereda sig eftersom lavan och askan först måste smälta den glaciär som täcker mynningen.

Efter vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott i april 2010 stängdes stora delar av Europas luftrum under sex dagar på grund av askan som spreds i atmosfären.

ANNONS