Flykt undan striderna i Mosul.
Flykt undan striderna i Mosul.

IS slår tillbaka mot Mosuloffensiv

ANNONS
|

Tusentals flygblad har släppts över de västra delarna av Mosul – som sedan 2014 varit i händerna på Islamiska staten (IS). Invånarna uppmanas att lämna de IS-kontrollerade områdena, något som bekymrar organisationer som Rädda barnen som varnar för att civila riskerar att fastna i korselden.

I helgen inleddes den sista etappen i det som beskrivs som slutstriden om Mosul. Efter en mer än sju månader lång offensiv har de irakiska styrkorna tagit tillbaka stadens östra – och stora delar av de västra – delar. IS sätter dock fortsatt upp hårt motstånd.

ANNONS

"Avancerar"

- Våra styrkor fortsätter att avancera, säger den militära talespersonen Yahya Rasool till nyhetsbyrån AFP men tillägger att IS använder självmordsbombare, fordon riggade med sprängämnen och prickskyttar.

Offensiven har tagit längre tid än beräknat. Västra Mosuls gamla stadskärna innebär en stor utmaning, eftersom de smala gränderna gör att de irakiska styrkorna måste strida till fots. Dessutom sitter uppemot 200000 civila fast där.

Nu går framstegen långsamt, enligt en regeringsrådgivare som nyhetsbyrån Reuters har talat med.

- Striderna är extremt intensiva. Närvaron av civila innebär att vi måste vara mycket försiktiga, säger han.

Många har flytt

Hundratusentals människor har flytt sedan offensiven inleddes i oktober. Tusentals har förts till Arbil, öster om Mosul, för att få vård. Journalisten Osama bin Javaid har där träffat många skadade barn.

- De flesta har sårats i sina försök att sätta sig i säkerhet, men i det tätbefolkade Mosul, där bomberna fortsätter att falla och prickskyttarna fortsätter att skjuta, finns ingen plats som är säker, säger han till al-Jazira.

ANNONS
TT

Fakta: Slaget om Mosul

Mosul, med ursprungligen upp emot två miljoner invånare, ligger vid floden Tigris ett 40-tal mil nordväst om Iraks huvudstad Bagdad.

Den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen Islamiska staten (IS) tog kontroll över staden i juni 2014. Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober och stöds av bland andra amerikanska styrkor.

Regeringsstyrkorna består främst av irakiska soldater, men många stridande kommer även från de så kallade Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) och kurdiska peshmerga.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, för att även ta tillbaka kontrollen över västra Mosul och därmed helt driva ut IS från staden.

ANNONS