IS raketexpert dödad i drönarattack

Jasim Khadijah, som anses vara den IS-medlem som bär ansvaret för en dödlig attack mot amerikanska trupper i norra Irak, ska nu ha dödats i en drönarattack.

ANNONS
|

Det meddelar en talesperson för den kollationen som kämpar mot IS i Bagdad till nyhetsbyrån Reuters.

"Han var en raketexpert. Det var han som kordinerade de här attackerna, säger Steve Warren, överste i amerikanska armen till Reuters. Han ska ha syftat på raketattacker mot amerikanska trupper i norra Irak, där en amerikansk marinsoldat dödades och flera skadades.

LÄS OCKSÅ: Underjordiskt IS-fängelse upptäckt

LÄS OCKSÅ: Västsvenskar skulle ansluta till IS -greps

Sammanlagt har två amerikanska soldater dött sedan USA aktivt inledde kampen mot Islamiska staten, IS för drygt två år sedan.

LÄS MER: Svaret på islamistisk terror är inte mer info om islam

ANNONS

LÄS MER: IS-terroristen hade brottshistorik i Sverige

Attacken som ska ha kordinerats av Jasim Khadijah dödade en amerikansk marin-sergeant och skadade åtta. Samtliga tillhörde ett kompani på ungefär tvåhundra soldater som finns i regionen för att stödja de irakiska trupperna i kampen mot IS, enligt Reuters. Kompaniet

Enligt amerikanska källor ska ytterligare fem IS-medlemmar ha dödats i drönarattacken som dödade Khadijah.

Beskedet om Jasim Khadijah död kommer samtidigt som Islamiska staten fortsätter att tappa mark till sina motståndare. På söndagen kom besked om att syriska trupper belägrat staden Al-Qaryatain utanför Palmyra.

Det var nu drygt en vecka sedan Islamiska staten förlorade Palmyra. Världen tvingades länge se på när IS raserade romerska tempel, en antik triumfbåge och berömda gravar i Palmyra sedan jihadiströrelsen intog staden med världsarvsvärden i maj i fjol.

ANNONS