”IS pressat - men inte besegrat”

ANNONS
|

Islamiska staten, IS, befäster sina positioner i Libyen, särskilt i hamnstaden Sirte, uppger underrättelsekällor.

Militanta IS-celler har funnits i det krigshärjade och delade landet länge, men nu uppges antalet anhängare växa.

Det sker när terrororganisationens kärnstyrkor utsätts för en allt hårdare press i Syrien och Irak.

Sedan i natten till i går deltar även brittisk stridsflyg i anfall från Cypern. De första målen ska ha varit IS-kontrollerade oljefält.

Men IS är inte på bred reträtt och långt ifrån besegrat, enligt den militärstrategiske analytikern Stefan Ring.

–Flyganfallen innebär att IS förmåga att utöka sitt territorium har minskat, samtidigt som kurderna har tagit tillbaka områden.

ANNONS

–Nu har man också börjat anfalla oljeraffinaderier. Det har man inte gjort förut med hänvisning till att det kan skapa en oljebrist som drabbar civilbefolkningen i de områden som IS kontrollerar. Det är ju flera miljoner människor som bor där.

Den utvidgade flygoffensiven - där även ryskt stridsflyg finns med i en parallell aktion delvis mot IS - påverkar IS framför allt ekonomiskt.

–Men jag tror ändå inte att IS håller på att knäckas. Jag är övertygad om att det krävs någon form av marktrupp för att komma vidare.

USA:s försvarsminister sa häromdagen att man kommer att sända in specialförband för att bland annat peka ut mål för bombanfallen.

–Jag tror att man i den längsta kommer att undvika sätta in marktrupper. Ett dilemma är att det skulle föda IS argumentation om att vi är korsfarare.

–Kurderna har använts som någon form av marktrupp, men de kan inte gå in i sunnikontrollerade områden. Där kommer de inte att betraktas som befriare utan angripare även hos grupper som inte direkt stöder IS.

Förhoppningen ligger i att väcka någon form av missnöje mot IS bland de sunniklaner som finns.

–Det är knäckfrågan, säger Stefan Ring. Det första som måste till är ett vapenstillestånd mellan Assadregimen i Syrien och de rebellgrupper som det går att prata med. Det är möjligt att förhandlingarna i Wien kan åstadkomma det.

ANNONS

Under tiden kommer flyganfallet att stoppa IS från att utvidga sitt område.

–Det kommer att påverka dem men inte besegra dem, betonar Stefan Ring.

Sedan USA-alliansen inledde sin flygoperation förra året har över 8 500 anfall genomförts och över 16 000 mål träffats.

Därtill kommer de ryska bombningarna. Rörelser och mål kartläggs dygnet runt genom satelliter, drönare och signalspaning.

–Men man ska komma ihåg att IS inte består av en organisation av välorganiserade militära förband med mål som är lätta att hitta. De smälter in i bebyggelsen och bland civilbefolkningen.

Det gör det väldigt komplicerat, både militärt och moraliskt.

Exilirakier i USA har uppvaktat kongressen om att USA ska försöka beväpna sunniklaner i IS-behärskade områden. Det vill säga samma taktik som USA använde 2007 mot al-Qaida, då med framgång.

Problemet är dock, enligt Stefan Ring, hur man kan garantera att de vapnen inte hamnar i IS-krigarnas händer.

ANNONS