IS-ledaren Al-Baghdadi död

Islamiska statens ledare Abu bakr Al-Baghdadi är död, skriver nyhetsbyrån Reuters. Informationen har bekräftats av Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

ANNONS
|

Rysslands försvarsdepartement uppgav i juni att man kanskedödat Baghdadi när en av dess flygräder lyckades träffaen grupp av Islamiska statensbefälhavare i utkanten av den syriska staden Raqqa. Washington protesterades dock mot uppgiftensom inte kunde bekräftas. Västerländska och irakiska tjänstemän har varit skeptiska till uppgiften.

LÄS OCKSÅ:För tidigt att utropa seger mot IS i Irak

Reuters har inte inte själva lyckats verifiera Baghdadis död. Däremot har organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter intygat att den stämmer.

– Vi har fått informationen bekräftadfrån ledare inom den Islamiska staten, inklusive en av personerna med högstrang, på Deir al-Zors östra landsbygd, berättade direktören för den brittiskbaserade organisationen, Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter,Rami Abdulrahman, för Reuters.

ANNONS

Har dödsförklarats tidigare

Baghdadi har dödförklarats många gånger tidigare. Reuters menar emellertid attobservatoriet har en historia av trovärdig rapportering om Syriens inbördeskrig.

Abdulrahman sa vidare att observatoriets källor i Syrienfått höra av IS-källor att Baghdadi avlidit.

– Men de angav inte när, saRami Abdulrahman, till Reuters.

Handfasta bevis saknas

Det finns nu flera källor som uppger att al-Baghadi verkligen är död. Handfasta bevis saknas dock fortfarande.

LÄS OCKSÅ:Viktig symbolisk seger i slaget om Mosul

Irakiska och kurdiska tjänstemän har inte bekräftat IS-ledarens död. USA:s försvarsdepartement uppgav att det i nuläget inte finns någon information som kan bekräfta Baghdadis död.

IS-anslutna webbplatser och sociala medier har inte rapporterat om ledarens möjliga död.

LÄS OCKSÅ:Analys: Barn måltavlor i slutstrid

Baghdadi utropadekalifatet från en moské i den irakiska staden Mosul år 2014. Hans död skulle innebära en oerhörd smällmot jihadistgruppen som i nuläget försöker försvara krympande territorium i Syrien och Irak.

ANNONS