"IS-krigare rakar av sig skäggen"

ANNONS
|

I förra veckan inleddes offensiven mot den IS kontrollerade miljonstaden Mosul i norra Irak.

Offensiven leds av irakiska regeringsstyrkor som understöds av bland annat kurdiska peshmergastyrkorochlokalmilis i kampen mot IS. Anfallen understöds också från luften av den USA-ledda internationellakoalitionens bombplan.

"Rakar av sig skäggen"

Styrkorna närmar sig Mosul från både söder, öster och norr. Den engelska tabloiden Daily Mail, som varit i kontakt med nyhetsbyråns AFP:s reportrar på plats i Irak, skriver nu att flera invånare som flytt krigsdrabbade områden vittnar omatt IS-soldater den senaste tiden ändrat utseende. I samband med en offensiv mot östra Mosul under onsdagen uppgav civila för AFP att IS-krigare både trimmat sina skägg och ändrat klädsel.

ANNONS

"Jag såg några Daesh -medlemmar (IS) och de såg helt annorlunda ut jämfört med senaste gången jag såg dem. De hade trimmat sina skägg och ändrat sin klädsel. De måste vara rädda... Deförbereder sig troligen för att fly staden, uppger en person som uppges bo i östra Mosul.

Både militärkällor och invånare i de krigsdrabbade områdenauppger enligt Daily Mail att många IS-soldater omgrupperat sig den senaste tiden från östra Mosul till positioner runt floden Tigris västra strandkanter - närmare flyktvägar mot Syrien.

Striderna mellan den IS och denIrak-ledda offensiven uppges nu endast vara kilometer från Mosuls stadskärna och hörs nu hela vägen in i staden.

IS förmodas ha cirka 3000 - 5000 soldater inne i Mosul, vilket kan jämföras med de omkring 30 000 soldatersom förbereder sig för att invadera staden och frigöra befolkningen från IS.

"Levde i terror"

FN har tidigare varnat att offensiven kan ledda till en humanitär katastrof då över en miljon människor befaras kunna ta sin flykt från striderna.

Under onsdagen uppgav Iraksmigrationsminister, Jassem Mohammed al-Jaff,enligt Daily Mail att mer än 3 300 civila flydde striderna under tisdagen, vilket uppges vara den högsta siffran under en och samma dag så här långt in i offensiven.
– Det var en stor våg av människor och det betraktas som det största antalet sedan militäroperationen för att frita Nineveh-provinsen inleddes, uppgerJassem Mohammed al-Jaff i ett uttalande.
Så här långt uppges nära 9 000 civila ha flytt sina hem enligt FN.Antalet människor som flyr väntas att öka desto närmare offensiven når Mosuls stadskärna då stridernahittills mestadels har ägt rum glesbefolkade områden.
Civila i i byar i områden öster om Mosul uppges ha förts till säkerhet i flyktingläger i Khazir sydost om Mosulenligt AFP.
"Militären har hjälpt oss att ta oss ut. De uppmanade oss att lämna. Vi har levt i terror både dag och natt. IS har kontrollerat vår liv så vi bestämde oss för att fly", säger en 35-årig kvinna.
ANNONS