"Iranska revolutionen misslyckad"

ANNONS
|

Den islamiska revolutionen i Iran 1979 har misslyckats eftersom diktaturen inte har avskaffats. Det skarpa uttalandet gjorde oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi på sin webbsajt på tisdagen.

Mousavi säger i en intervju publicerad på sajten Kaleme att han inte längre anser att revolutionen har avskaffat de diktatoriska strukturer som fanns under den störtade shahen.

"Att tysta medierna, fylla fängelserna och brutalt döda folk som fredligt kräver sina rättigheter på gatorna - det visar att tyranniets och diktaturens rötter från monarkist-eran finns kvar. . . Jag anser inte att revolutionen uppnått sina mål."

Mousavi försäkrar också att han kommer att fortsätta kampen för iranska folkets rättigheter, trots regeringens försök att få stopp på protesterna som har pågått sedan presidentvalet i juni 2009.

ANNONS

"Politiskt motiverade gripanden och att hänga demonstranter är emot lagen. . . Författningen bör ändras så att folkets rättigheter garanteras," säger han i intervjun.

Protesterna har orsakat den värsta politiska krisen i Iran sedan shahen störtades. Mousavi har tidigare uppmanat iranierna att delta i en demonstration den 11 februari, då revolutionens 31-årsdag uppmärksammas i landet.

ANNONS