Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-irakfolkomrost-530259_se.gp_1.jpg
Valbanderoller på ett torg i Arbil för några veckor sedan.

Irakiskt bråk om planer på folkomröstning

Iraks parlament har röstat för att avsätta guvernören för den oljerika Kirkuk-regionen. Men guvernören Najmaddin Karim fördömer omröstningen. USA tror att folkomröstningen kan fördröjas.

Omröstningen i parlamentet hölls på begäran av premiärminister Haidr al-Abadi.

Samtliga kurdiska ledamöter bojkottade omröstningen, enligt uppgift. Och kurdiska talesmän kontrade att politikerna i Bagdad inte kan avsätta guvernören.

Något skäl till omröstningen angavs inte, men den kom efter det att Kirkuks provinsmyndigheter anslutit sig till folkomröstningen om kurdisk självständighet. Regionala kurdiska myndigheter i norra Irak har utlyst folkomröstningen till måndag den 25 september.

Sitter kvar

Guvernören Najmaddin Karim kallar omröstningen i parlamentet för olaglig.

- Jag kommer att sitta kvar. Folkomröstningen kommer att ske som planerat, säger han till Reuters.

Turkiet ser inte med blida ögon på den stundande folkomröstningen. Det turkiska utrikesdepartementet varnar kurdiska ledare i Irak för att omröstningen "har ett pris", rapporterar AFP.

Formellt hör inte Kirkuk till Iraks kurdstyrda områden, men efter terrorrörelsen IS framfart i området 2014 har i praktiken kurdiska myndigheter tagit över efter Bagdads styrkor.

Kan fördröjas

Den planerade omröstningen hotar stabiliteten i den USA-ledda koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS i Syrien och Irak.

Brett McGurk, det amerikanska sändebudet till koalitionen, säger att folkomröstningen är en "riskabel" manöver av det kurdiska autonoma områdets ledarskap eftersom det inte finns något internationellt stöd för den för närvarande.

Samtidigt säger McGurk att han tror att det irakisk-kurdiska ledarskapet kan ta till sig en plan att fördröja folkomröstningen.

Mest läst