Kvinnor och barn vid en uppsamlingsplats vid staden Tal Afar i norra Irak. Arkivbild.
Kvinnor och barn vid en uppsamlingsplats vid staden Tal Afar i norra Irak. Arkivbild.

Irak vill utvisa 500 IS-fruar

Irak har placerat drygt 800 barn och 500 fruar till IS-krigare i ett särskilt förvar i en förberedelse till att utvisa dem. Kvinnorna och barnen greps efter offensiven mot IS i norra Irak. Det finns i nuläget inga uppgifter om svenska medborgare bland de omhändertagna.

ANNONS
|

Runt 1300 kvinnor och barn förvaras i ett läger utanför Mosul i norra Irak. Enligt de irakiska myndigheterna kommer personerna från 13 olika nationer i Europa, Asien och Amerika. De uppges tillhöra familjer till IS-krigare och ska ha tagit sig in i landet illegalt.

Svenska UD har i nuläget ingen information om svenska medborgare bland de omhändertagna personerna.

- Ingen information har nått oss om de här människorna, men det är kanske inte så konstigt med tanke på den rådande situationen, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

ANNONS

Dålig kommunikation

- I de här områdena fungerar inte de vanliga kanalerna, säger hon vidare.

Säkerhetspolisen (Säpo) vill inte kommentera enskilda uppgifter, men uppger för TT att myndigheten "följer utvecklingen för att se om den har någon bäring på Sverige".

I en rapport som offentliggjordes i somras uppgav Säpo att runt 300 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak sedan år 2012. Av dem beräknas cirka en tredjedel vara kvinnor. Ungefär 140 personer har återvänt till Sverige.

Allt färre åker

I rapporten fastslog Säpo att antalet resenärer blivit allt färre. Kulmen nåddes under 2013 och 2014 då runt 100 respektive 80 personer reste till Syrien och Irak. Under 2016 var antalet så kallade förstagångsresenärer ett tiotal, en siffra som Säpo bedömer kommer att upprepas under 2017.

Norska flyktinghjälpen (NRC) kräver att hjälparbetare ges möjlighet att besöka lägret.

- Människorättsorganisationer måste få fri tillgång till förvaret för att erbjuda assistans och övervaka deras levnadsförhållanden, säger Melany Markham, NRC:s talesperson i Irak.

ANNONS

Hon har träffat och intervjuat några av kvinnorna, men vet inte om det finns några svenska eller nordiska medborgare bland dem.

TT-AFP

ANNONS