Interpol cirkulerar lista på 173 misstänka självmordsbombare

Den internationella säkerhetsorganisationen tror att IS-krigarna kan vara tränade för en attack mot Europa som vedergällning för militära nederlag i Mellanöstern, skriver Guardian. På Säpo är man förtegen. – Jag har tyvärr ingen möjlighet att vare sig bekräfta eller dementera den typen av uppgifter utan att riskera att störa vårt operativa arbete, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare.

ANNONS
|

Interpol har sammanställt en lista på 173 potentiella IS-krigare som de sprider till säkerhetspolis i europeiska länder rapporterar The Guardian. Listan är sammanställd av information insamlad från amerikansk underrättelseinformation under kriget mot IS i Syrien och Irak.

Enligt The Guardian är Europeiska anti-terrororganisationer oroade att kollapsen av den Islamiska staten ska öka hotet från attentati Europa från krigare som agerar på egen hand.

Internationellt samarbete

Interpol har väntsig till Europas polis- och säkerhetsmyndigheterför att se ifall de har någon information kring de 173 personerna.

–Jag har tyvärr ingen möjlighet att vare sig bekräfta eller dementera den typen av uppgifter utan att riskera att störa vårt operativa arbete. Säkerhetspolisen har ett internationellt samarbete med andra säkerhetstjänster. Att både dela och ta emot information är en del av det arbetet, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

ANNONS

Interpol har bett sina nationella syskonorganisationer för eventuell information de kan tänkas ha om namnen på listan, så som resehistorik, tidigare brottsanklagelser och brottsregister, passnummer, biometrisk data och aktivitet på sociala medier. Interpol misstänker att flertalet på listan kan vara födda eller uppväxta i Europa.

Enligt The Soufan Group, en organisation som sammanställer strategiskt säkerhetsinformation, ska sedan kriget startade 2011 mellan 27,000 – 31,000 personer från 86 länder ha rest och krigat för IS. Enligt Säpohar ungefär 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak.

Hotet mot Sverige

Resandet från Sverige till konfliktzonen i Syrien och Irak för att delta i strider och terrorattacker har avtagit under 2016, men Säkerhetspolisen gör bedömningen att det kan innebära ett ökat hot i Sverige och andra berörda länder.

– Säkerhetspolisen arbetar ständigt med att kartlägga, bedöma och sätta in åtgärder mot personer som kan utgöra ett hot.Säpo håller dock bara koll på de som är brottsaktiva och kartlägger inte utifrån åsikter eller ideologi, säger Sofia Hellqvist.

Hotet från IS mot Sverige och Europa kommer enligt Säpo från tre håll:

  1. IS uppmanar sina anhängare att avstå från att försöka att ta sig till det självutnämnda kalifatet och i stället agera i sina hemländer och utföra terrorattacker med alla tillgängliga medel.
  2. IS förlorar territorium vilket kan leda till att fler krigare återvänder hem.
  3. Även de som har försökt att resa men misslyckats, de som aldrig rest och ensamagerande aktörer utgör ett hot.

Enligt pressekreterare Sofa Hellqvist ligger terrornivån i Sverige kvar på en förhöjd nivå, det vill säga nivå tre utav fem.

ANNONS

– Det är en förhöjd nivå sedan i oktober 2010 och inom ramen för den här nivån ryms att terrorattentat kan ske, säger Sofia Hellqvist.

"Målet att orsaka död"

Personerna på Interpols lista beskrivs som individer som "kan ha blivit tränade att bygga och placera improviserade explosiva attrapper med målet att orsaka död och annan förstörelse. Personerna misstänks kunna resa internationellt för att delta i terroristhandlingar."

Listan innehåller de misstänktas namn, datum då de rekryterades till IS, deras senaste kända hemadress, moskén de gick till under tiden tillsammans med IS, deras mammors namn och i flera fall fotografier.

På en bifogad anteckning står det att personerna ska ha "manifesterat en villighet att utförasjälvmordsattacker eller bli martyrer för Islam."

Det ska i nuläget inte finnas någon information om att personerna på listan har tagit sig in i Europa.

ANNONS