"Inget tyder på att svenskar är drabbade"

ANNONS
|

– Det borde vi ha vetat vid det här laget, men vi har inga sådana uppgifter. Ingenting tyder på att det skulle finnas någon svensk bland dem som är direkt drabbade, säger han.

Däremot fanns det många svenskar i området vid tiden för terrordådet i lördags kväll.

– Det fanns svenskar i närheten, det var svenskar som säkerligen flydde från platsen. Jag vet att det fanns svenskar som hjälpte till att ta hand om skadade. London är Sveriges största stad utanför Sverige, så det finns svenskar överallt här.

Många svenskar i Storbritannien

Ambassaden uppskattar att det finns ungefär 100 000 svenskar som bor och/eller jobbar i Storbritannien.

ANNONS

– Det finns ingen exakt siffra för brittiska myndigheter har inget register för folkbokföring. Vår bedömning bygger på säkra källor man kan ha. Ungefär 50 000 bor i London, säger Torbjörn Sohlström.

Den svenska ambassaden har goda kontakter med den brittiska polisen som gör att man får veta om någon svensk är förd till sjukhus.

– Men det kan ta tid för de brittiska myndigheterna att identifiera samtliga drabbade. Det är ofta en kaotisk situation i ett inledningsskede så det dröjer innan man vet med säkerhet, säger Torbjörn Sohlström.

Många hör av sig

Vid en allvarlig händelse hör många oroliga svenskar av sig till ambassaden.

– De vet att anhöriga är på platsen men får inte tag i dem. Antingen ringer de direkt hit eller, när växeln är stängd, blir de direktkopplade till UD:s jourcenter i Stockholm.

Torbjörn Sohlström blev ambassadör i London i september förra året. Sedan dess har tre terrordåd inträffat i Storbritannien, inom tre månader.

– Det är en del av en ambassads uppgift att ha en krisberedskap. Vi har haft anledning att använda oss av vår krisorganisation på ett sätt som jag inte kunde förutsäga när jag kom hit. Men vi har inte haft några svenskar direkt berörda så vår insats har ändå varit begränsad, lyckligtvis.

ANNONS

Jobbar med sociala medier

Ambassadens roll har i första hand varit att så snabbt som möjligt få en bild av vad som hänt och säkerställa att inga svenskar är inblandade. Uppgifterna har omgående förmedlats till regeringskansliet i Stockholm.

– Vi har också sett till att ha korrekt information för svenskar som hör av sig eller följer oss via sociala medier. De ska veta att ambassaden är en källa till tillförlitlig information, säger Torbjörn Sohlström som berömmer britterna för ett mycket gott samarbete:

– Det är mycket professionellt, säger han. Vi har goda kontakter. De är duktiga på att svara och delge oss information. Av allt att döma agerar den brittiska polisen oerhört skickligt och snabbt. Vi har bara positiva erfarenheter.

Två dagar till valet

Med två dagar kvar till det brittiska valet har terrordåden och säkerhet hamnat i fokus och brexit, utträdet ur EU, något i skymundan. Men det är svårt att säga om attentaten på något avgörande sätt kommer att påverka valutgången, enligt Torbjörn Sohlström:

– Naturligtvis är det så att tre terrordåd på kort tid finns på allas näthinna. Oavsett om man är brittisk väljare eller svensk i Storbritannien tänker man på detta. Samtidigt, om man tittar på valkampanjen fram till idag, har säkerhetsfrågor inte varit ett dominerande tema, säger han.

ANNONS

    GP:s utsända Stefan Berg och Jan Höglund. Bild: Stefan Berg
GP:s utsända Stefan Berg och Jan Höglund. Bild: Stefan Berg
ANNONS