Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.

Ingen tidsgräns för Kinas president

Presidenten i Kina ska kunna behålla posten på obestämd tid. Det föreslår Kommunistpartiets centralkommitté som därmed vill ändra landets grundlag.

ANNONS
|

I dag får presidenten maximalt sitta två mandatperioder. Ändringen skulle öppna för att den sittande statschefen, 64-årige Xi Jinping, behåller makten när hans mandat löper ut 2023. Även vicepresidenten omfattas av förslaget, rapporterar statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

- Jag tror att Xi Jinping kommer att förbli kejsare livet ut och en Mao Zedong för 2000-talet. Får han behålla hälsan kommer han att bli kvar som partiets generalsekreterare till 2032 och som president till 2033, säger professor Willy Lam, statsvetare vid Hongkongs kinesiska universitet.

ANNONS

Xi har, sedan han tog makten för fem år sedan, raserat den modell av kollektivt ledarskap som förordades av Deng Xiaoping, mannen bakom de ekonomiska reformer som genomfördes på 1980-talet.

Presidenten har också möblerat om i Kommunistpartiet, inte minst genom antikorruptionskampanjer där ledare som tidigare ansetts oantastliga tvingats bort. Sammantaget har över en miljon personer straffats på olika sätt. Kritiker har hävdat att Xi utnyttjat kampanjerna för att undanröja den interna oppositionen.

TT-AFP-Reuters

ANNONS