Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-venezkris-529796_se.gp_1.jpg
Regeringstrogna demonstranter i Caracas i veckan, med protester mot oppositionens ledare.

Inga direkta samtal om Venezuelas kris

Samtal mellan Venezuelas regering och opposition har krupit en bit närmare sedan delegater från båda parter varit i kontakt med medlare i Dominikanska republiken.

Ännu har inga direkta samtal hållits. President Nicolás Maduro utsände representant Jorge Rodríguez säger att några framsteg har gjorts för att parterna så småningom kan mötas i direkta möten.

- Vi är väldigt nära att lösa många av punkterna på agendan, säger han i Dominikanska republiken.

Oppositionens delegation väntas träffa landets president Danilo Medina Sánchez, tänkt att fungera som medlare i krisen tillsammans med den tidigare spanske premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero.

Väckte förvåning

Samtalsförsöken blev kända sent i tisdags, när Maduro överraskande i direktsänd tv sade att han accepterat Medinas och Zapateros erbjudande om medling och tänkte sända en delegation till Dominikanska republiken.

En av oppositionens delegater är Julio Borges, talman i Venezuelas folkvalda parlament. Han säger att en formell dialog är möjlig enbart om Maduro accepterar oppositionens villkor och om det sker med internationellt deltagande.

FN-chefen António Guterres försöker samtidigt få till en bredare internationell grupp som ska medla i samtalen, enligt en av oppositionens politiker i Caracas, Henry Ramos Allup.

Oppositionen lämnade förhandlingarna under ett liknande initiativ i fjol, lett av Vatikanen, och anklagade regeringen för att inte hålla sina löften.

Vill föda upp kaniner

Venezuela befinner sig både i en politisk och djup ekonomisk kris, med brist på livsmedel och mediciner.

I samma stund som samtalssonderingarna sker har president Maduro kommit med ett oväntat utspel för att lösa bristen på kött i landet – att föda upp och äta kaniner.

- För animaliskt protein, vilket är ett sådant viktigt problem, har en "kaninplan" godkänts, för kaniner förökar sig också som kaniner, säger presidenten i statlig tv.

Han säger att "kaninplanen" är en del av regeringens offensiv i "det ekonomiska kriget".

Chefen för regeringens matprogram säger att venezuelanerna nu måste "förstår att kaninen inte är ett husdjur, utan två och ett halvt kilo kött med högt proteinvärde och inget kolesterol".

Oppositionen har reagerat starkt på regeringens kaninplaner. En av oppositionsledarna, Henrique Capriles, avfärdar det som ett "dåligt skämt".

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde i juli ett omstritt val till en konstituerande församling. Valprocessen ansågs riggad och ledde till våldsamma protester. Över 100 människor har mist livet. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att betrakta det vanliga parlamentet – som till skillnad från den nyvalda församlingen valts direkt av folket – som det enda rättmätiga.

Den politiska krisen ligger till stor del bakom att Venezuela befinner sig i en djup recession, som nu är inne på det fjärde året. I augusti steg konsumentpriserna med 34 procent, med prislyft på över 50 procent för livsmedelspriserna, enligt parlamentet i Caracas. Det innebär att priserna i landet hittills i år har ökat med minst 366 procent.

En studie publicerad tidigare i år visar att närmare tre av fyra venezuelaner tappat nästan nio kilo i vikt på grund av bristen på mat.

I en rapport från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter anklagas regeringen för att systematiskt använda sig av övervåld för att sätta skräck i befolkningen.

Källa: AFP, Reuters

Mest läst