Inga besked om stoppad azeriska

Azeriska journalisten Khadija Ismaylova vägras utresa ur hemlandet Azerbajdzjan för att ta emot årets Right Livelihood-pris i Sverige. Regeringen trycker på – men har än så länge inte fått några svar från den auktoritärt styrda forna Sovjetrepubliken.

ANNONS
|

- Det tar vi naturligtvis upp. Det har Margot Wallström redan tagit upp med deras utrikesminister och det kommer vi att ta upp också under det här mötet för det är sådant som är oacceptabelt, sade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med fredagens toppmöte i Bryssel mellan EU och Östliga partnerskapet, där den azeriske presidenten Ilham Aliyev var en av deltagarna.

ANNONS

TT: Fick ni något svar?

- Nej. Alltså, vi tar upp det och sedan så väljer vi som vanligt att göra det på bästa möjliga sätt och det har utrikesministern också gjort tidigare. Vi tar upp det igen för vi tycker att det är allvarligt, sade statsministern efteråt.

Aliyev log och vinkade i Bryssel – men gav för sin del inte några kommentarer varken på väg in eller ut.

41-åriga Ismaylova är en av tre som delar på årets Right Livelihood-pris, efter sina granskade reportage om hur landets presidentfamilj berikat sig i ljusskygga affärer och hur mänskliga rättigheter åsidosätts. Bland annat har Ismaylova varit med om att avslöja Telia Soneras mutaffärer i Azerbajdzjan.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS