Aleksandar Trifunovic, redaktör för nättidningen Buka. Milorad Dodik till höger. Bilder: Privat och TT
Aleksandar Trifunovic, redaktör för nättidningen Buka. Milorad Dodik till höger. Bilder: Privat och TT

Infekterad omröstning i Bosnien om serbernas "nationaldag"

EU och USA ogillar det, Bosniens konstitutionsdomstol har underkänt den och till och med Serbien har uttryckt reservationer. Ändå hålls den kontroversiella omröstningen om bosnienserbernas nationaldag i Republika Srpska under söndagen.

ANNONS
|

Stämningen i landet var svår att ta tempen på dagarna före valet. Medierna har främstbjudit på krigsrubriker. Bakir Izetbegovic, en av landets presidenter,har talat till främst bosniaker iRepublika Srpska och bett dem att inte lämna sina hem.

– Omröstningen kommer gå över, Bosnien och Hercegovina kommer vara kvar. Därför kommer det störstabeviset på ert mod vara ert tålamod, sa han till nättidningen Klix.ba.

Stevan Stancic, journalist från Celinac utanför Banja Luka, målade upp en annan bild.

– Det är en solig söndag. Folk funderar på vart och med vem de ska ut och grilla. Men innan dess kommer de säkert att gå till vallokalen och rösta ja, för att de känner att det är deras plikt, säger han.

ANNONS

Frågan är större än enhelgdag. I över 20 år har de olika sidornasanspråk på symboler som särskiljer dem från varandra ofta lett till infekterade konflikter som dominerat de politiska diskussionerna i åratal.

Sedan kriget är landet indelat i två delar med relativt stor självständighet: Republika Srpska, med serbisk majoritet, och Federationen, där majoriteten av invånare ärbosniaker och kroater. Det ären lösning som ingen egentligen tycks vara nöjd med.

Det speglar sig i politiken på det sättetatt populister på serbiska (och kroatiska) sidan på olika sätt arbetar förmer självständighet, medan deras motsvarigheter på den bosniakiska sidanarbetar för att upphäva uppdelningen.

Omröstningen som skulle avgöra om den9 januari ska firas somRepublika Srpskas nationaldag, framställdes i Federationen som ett första steg mot en utbrytning.

Enligt Stevan Stancic målades frågan upp helt annorlunda i Republika Srpska.

– Här får man via media och politiker känslan attman måste gå och röstaför att försvara rätten till sin egen identitet, det vill säga olika firanden, symboler och liknande. Många fattar inte ens vad det handlar om, de har bara fått ett röstkort och vet att det förväntas att de röstar ja.

En delbedömare ser omröstningen som ett sätt för Milorad Dodik, Republika Srpskas president, att testa opinion inför de lokala valen som hålls i början av oktober.

ANNONS

– Dodik har pratat om omröstningen i tio år, han har ridit på den vågen lika länge. Nu får han chansen att testa det. Samtidigt har omröstningen blivit den enda politiska frågan, de lokala valen pratat man inte ens om, säger Aleksandar Trifunovic, redaktör för nättidningen Buka i Banja Luka.

Finns det risk för oroligheter efter omröstningen?

– Jag tror någon vill ha oroligheter, men vi vet av erfarenhet att oförmåga att komma överens kan leda till allvarliga konflikter i Bosnien och Hercegovina. Dessutom tar det fokus från viktigare frågor,som landets ekonomi, arbetslösheten och annat som påverkar människor i deras vardag.

Redan under måndagen var Aleksandar Trifunovic säker på att ja-sidan skulle vinna.

– Men vad som händer sedan kan vi bara gissa. Dodik har lovat en omröstning i tio år, men han har aldrig sagt ett ord om vad som händer sedan. Jag tror inte han själv vet.

Under kvällen presenterades de första resultaten där ja-sidan hade vunnit en förkrossande seger: med 70 procent av rösterna räknade ska 98 procent ha röstat ja, enligt Klix.ba. Samtidigt uppger valmyndigheten att mindre än hälften av befolkningen har röstat.

ANNONS