I fyra veckor har familjen Abdulaal slagit läger i Pireus hamn utanför Aten. Genom EU:s omfördelningsprogram har familjen ansökt om att bli omplacerad till andra EU-länder, som kan behandla deras asylansökan. Finland är förstahandsvalet, berättar Ola och Yousef Abdulaal för TT:s utsände.
I fyra veckor har familjen Abdulaal slagit läger i Pireus hamn utanför Aten. Genom EU:s omfördelningsprogram har familjen ansökt om att bli omplacerad till andra EU-länder, som kan behandla deras asylansökan. Finland är förstahandsvalet, berättar Ola och Yousef Abdulaal för TT:s utsände.

I väntan på tömning av flyktinghamn

Ö-luffare passerar hastigt den grekiska hamnorten Pireus på väg hemåt. Men för flyktingar som hoppar i land är det ingen smidig knutpunkt. Flykten är satt på paus. Och snart väntar ännu ett läger – när turisterna kommer ska hamnen vara tömd.

ANNONS
|

”Open your heart” står det på tältet i hamnen där en mamma, en pappa och fyra barn bott i fyra veckor. Yngste sonen är nio månader.

- Att fly med familjen var ett jättesvårt beslut. Vi utsätter våra barn för risker eftersom det är en farlig väg. Men vårt hus bombades sönder och vi var tvungna att fly, säger Yousef Abdulaal, från Idlib i norra Syrien, till TT:s utsände.

Hustrun Ola har bröstcancer. Barnen är små. För familjen är det därför viktigt att åtminstone ibland unna sig en dusch och sängar.

- Var tredje dag har vi tagit in på hotell. Men pengarna är slut nu, säger Yousef Abdulaal.

Volontärer och omtänksamma greker har bjudit hem familjen, så att de kan duscha och äta. Men familjen tackar nej.

- Du vet, man känner att man vill klara sig själv.

"Grekland älskar er” var delar av budskapet när grekiska myndigheter kom med sitt ultimatum häromveckan. Målet är att övertyga flyktingar och migranter, som slagit upp sina tält i hamnen, att frivilligt flytta till något av arméns flyktingläger i landet. Annars tvingas de bort.

ANNONS

”Påsken är vårt måldatum”, slog en talesperson i migrationsfrågor fast.

Ortodoxa påsken är som ett startskott för Greklands viktiga turistsäsong. För att utforska turkosa hav och sköna stränder är Pireus ett viktigt nav för många turister. Och nu när solen värmer så mycket att till och med grekerna slänger ytterplaggen är det tydligt att turisterna strax börjar vallfärda till båtarna som seglar i det populära öriket.

Uppmaningen att flyktingar och migranter måste slå ihop tälten har gått fram i hamnen. Vissa har till och med redan varit i andra grekiska läger och vänt, berättar Farhad Jalily, en 23-åring från Kabul.

- De säger att situationen är bättre här. Jag stannar här så länge.

I måndags packade många flyktingar ihop och bussades till ett läger i Skaramangas. Samtidigt påstår vissa, särskilt afghaner, att de inte har samma möjlighet att ta sig vidare.

- Det är bara syrier som får komma till läger med bättre förhållanden, säger Mohammed Hanif från Kabul.

Med hjälp av plastsuggor har afghanen Osman Rahmani inhägnat ett område runt kompisgängets två tält. Till vänster dånar långtradare som kör av och på stora fartyg. På andra sidan finns ett hav av tält. Utanför kryllar det av lekande barn som trots misären kan skratta. Några pojkar drar runt varandra i plastkorgar, som det tidigare serverats apelsiner från. Här finns ett stort gäng volontärer som med stora hjärtan ordnar dryck, mat och god stämning.

ANNONS
- Vi väntar till gränserna öppnat, säger Rahmani och påpekar att hoppet lever.

Efter en seg väntan fick familjen Abdulaal en tid hos grekiska asylcentret. Genom EU:s omfördelningsprogram har familjen ansökt om att bli omplacerad till andra EU-länder, som kan behandla deras asylansökan.

- Sverige finns tyvärr inte med på listan längre, säger Yousef Abdulaal och visar en lista på återstående länder.
- Finland är vårt förstahandsval.

Plötsligt börjar det surras i hamnen. Uniformklädda personer pekar mot en plats längre bort. Och snart blev tältlägret intill motorvägen ännu större. Vissa slår nu läger under en viadukt.

Fyrabarnsfamiljen Abdulaal hoppas på ett omplaceringsbeslut, men lär behöva bo i olika läger ett bra tag till.

- Jag är stolt över hur familjen klarar det här tillsammans. När min hustru är svag stöttar jag henne. Och hon hjälper mig på samma sätt, säger Yousef Abdulaal.

Fakta: EU-avtalet med Turkiet

Tiotusentals migranter och flyktingar är just nu fast på olika läger i Grekland. Drygt 3000 personer bor just nu i hamnlägret nära Aten, uppger kustbevakningen till TT:s utsände.

Flyktingar som tar sig till Grekland, men inte söker asyl där, ska kvarhållas och sedan återföras till Turkiet. EU ska ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs.

EU har satt upp en ram på 72 000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Turkiet får 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning. Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

I överenskommelsen ingår även viseringslättnader för turkiska medborgare och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.

Över en miljon migranter kom till Europa över Egeiska havet förra året. Hittills i år har 150 000 personer kommit den vägen.

Källa: EU och TT:s arkiv

ANNONS