Ikon föreställande Jesus.
Ikon föreställande Jesus.

Hur såg Jesus ut egentligen?

ANNONS
|

Milda ögon, halvlångt hår och skägg och mustasch. Skulle ju kunna vara vilken ung man som helst, men också så som bilden av Jesus förmedlats genom århundraden. Men är den korrekt?

BBC News har gjort en djupdykning i historien och försöker reda ut begreppen. Det korta svaret är att sannolikt såg han inte ut som konstnärerna framställt honom.

Det var på 300-talet efter vår tideräknings början som bilden blev till, under den bysantinska eran, som på ikoner. Den milda Jesus, med en höjd högerhand, framträder på dessa ikoner för att skapa en länk mellan det mänskliga och det gudomliga. Själva ordet ikon betyder just bild.

ANNONS

Som BBC News skriver, saknade de historisk förankring och budskapet var det väsentliga. Faktiskt gjorde de bysantiska konstnärerna honom som en yngre version av den grekiske guden Zeus, och som ibland och under vår tid gjorts lite hippielik.

Med tiden har bysantinernas återgivning blivit en standardmodell av hur Jesus ansågs se ut.

De tidigt kristnade valde däremot innan dess att avbilda Jesus precis som andra män som återfinns på bilder från den tiden, skriver BBC News, nämligen skägglös och korthårig. Men – det är inte heller helt osannolikt att han kan ha haft skägg, som en vandrande man, utan möjlighet att hålla ansiktsbehåringen stången. Annars var det vanligast att hålla sig slätrakad i den grekisk-romerska världen vid den här tiden.

Resonemanget i artikeln om hårlängden betonar att Jesus inte behöver ha varit kortklippt, han kan ha haft en viss längd på håret, men troligtvis inte heller särskilt långt eftersom hår på utväxt skulle kunna ha tolkats som om han avlagt ett religiöst löfte, bland annat kopplat till att inte dricka vin.

Jesus blev ofta kritiserad för att dricka vin och långt hår skulle i så fall ha varit en avvikelse från ett eventuellt löfte. Alltså, sannolikt hade Jesus inte så långt hår som det avbildas, enligt redogörelsen.

ANNONS

Klädseln då? Nej, inte heller den långa klädedräkten är trolig, uppger BBC News, eftersom den snarare bars av rika män för att visa hög status och i offentliga sammanhang. Därför, och utifrån slutsatser om hur han beskrivs i Bibeln, bar Jesus kanske en kortare tunika.

Ovanpå denna kortare klädedräkt hade han svept en mantel som täckte honom till knäna. Även denna är dokumenterad, exempelvis i Markusevengeliet, när en kvinna rörde vid Jesu mantel för att bli helad av honom.

På fötterna hade Jesus troligen lädersandaler, eftersom det var den gängse beklädnaden vid den här tiden.

Hur såg han ut, då, i ansiktet? De flesta med kunskap verkar överens om att det var osannolikt att han hade blå ögon.

ANNONS