Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt (till vänster) och hans tyske kollega Heiko Maas vid måndagens presskonferens.
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt (till vänster) och hans tyske kollega Heiko Maas vid måndagens presskonferens.

Hunt: Stor risk för avtalslös brexit

Storbritanniens nye utrikesminister Jeremy Hunt varnar EU för att pressa britterna alltför hårt i brexitförhandlingarna. Det skulle kunna leda till att Storbritannien lämnar EU utan avtal, vilket skulle kunna skada relationerna i årtionden framåt.

ANNONS
|

Hunt uttalade sig i samband med ett besök i Berlin, hans första officiella besök i Tyskland sedan han efterträdde Boris Johnson på utrikesministerposten nyligen.

- När det gäller brexit så finns det nu en påtaglig risk att det genom misstag blir ett avtalslöst brexit, säger Hunt.

Han anser att många inom EU tycks tro att de bara behöver vänta ut Storbritannien för att nå eftergifter. Men det kommer inte att hända, fastslår han, och efterlyser en ordentlig förändring av inställningen hos EU:s förhandlare.

ANNONS

Om Storbritannien lämnar EU utan avtal skulle det innebära stora påfrestningar för Storbritannien, men landet skulle inte bara överleva utan även blomstra, försäkrar Jeremy Hunt, som själv kampanjande för att stanna i EU i brexitomröstningen 2016.

- Min oro är att det skulle förändra den brittiska allmänhetens inställning till Europa i generationer, och det skulle leda till en spricka i relationerna som skulle vara mycket skadlig.

Hans tyske kollega Heiko Maas försäkrade att Tyskland vill se att det brittiska utträdet sker under ordnade former.

- Vi vet att alla måste ta steg mot den andre för att nå en uppgörelse, säger Maas.

TT-Reuters

ANNONS