Hunden Annie räddade nyfödda lammet

ANNONS
|

Brazy Creek Farm i Iowa föder upp både får och hundar. De hade förväntat sig att fåren skulle få sina lamm framåt våren, men ett av dem hade bråttom. Det lilla lammet föddes redan i slutet på förra veckan, till ägarnas stora förvåning. Det var -7 grader ute och ägarna var rädda att det riskerade att frysa ihjäl.

"Att oroa sig för dem i den här kylan är inte roligt", skrev farmens ägare på Facebook.

Då fick Pyréenerhunden Annie rycka ut.Tack vare hundens instinkt om fara i kylan överlevde lammet.

Genom att lägga sig bredvid den lilla lammungen och slicka på den hjälpte Annie den att hålla värmen. Lammet har dessutom fått på sig en liten stickad tröja som skydd mot kylan.

ANNONS

"Annie älskar lammen och är väldigt hjälpsam när någon av dem behöver värmas", skriver ägaren till GP i ett meddelande.

Ägarna filmade den gulliga scenen och la upp den på Facebook. Den blev snabbt en succé och har i skrivande stund delats över hela världen mer än 4000 gånger. Hundens agerande verkar värma många människohjärtan och många har skrivit saker som"vilken underbar hund" och "det är så sött" i kommentarsfältet.

Farmens ägare berättar att Pyrenéerhundarna vaktar boskap.

"De är väldigt beskyddande och håller ugglor, vildhundar, tvättbjörnar och prärievargarborta från fåren", skriver ägaren.

Och att det finns varma känslor mellan hundarna och fåren påBrazy Creek Farm råder det ingen tvekan om. I ytterligare en film på farmens Facebooksida går det att se hur lammen klättrar runt på hundar utan att de protesterar det minsta.

Pyrenéerhundar används främst som sällskapshundar i Sverige, men de har sin vaktinstinkt kvar.

Rasen, somhar utvecklats i franska Pyrenéerna (Le Chien De Montagne des Pyrenées)är både självständig och oberoende. Eftersom det är en tänkande ras som tar egna initiativ kan den till exempelöppna dörrar och fönster. Den är lojal mot sin flock och älskar sin herde (förare). Den är trygg, stabil och vaksam vid behov. Instinktivt känner den om något är fel eller någon är hotfull. Den är vänlig mot alla.

En hanhund blir 70-80 cm i mankhöjdoch väger 45-60 kg.

Honan blir 45-60 cm och väger 35-45 kg.

Rasen har funnits i Sverige sedan 1950-talet.

Idag finns det 86 stycken registrerade Pyrenéerhundar i Sverige.

Alla uppgifter enligt Svenska Kennelklubbens hemsida, www.skk.se

ANNONS