Tårgas avlossas mot palestinska demonstranter nära Gazaremsan. Arkivbild.
Tårgas avlossas mot palestinska demonstranter nära Gazaremsan. Arkivbild.

HRW: Befäl skyldiga till att människor dog

De befäl som beordrade soldater att använda skarp ammunition mot palestinska demonstranter på långfredagen bär skulden för att 17 människor dödades och hundratals skadades, skriver människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

ANNONS
|

"De israeliska soldaterna använde inte bara övervåld. De tycks ha handlat på order som nästan garanterade ett blodigt militärt svar på de palestinska demonstrationerna. Resultatet blev därefter: dödsfall och skador hos demonstranter på andra sidan gränsen, som inte utgjorde något omedelbart hot mot soldaternas liv", säger HRW:s Mellanösternansvarige Eric Goldstein i ett pressmeddelande.

Markerade årsdagen

Demonstrationerna hölls för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

Dagarna före demonstrationerna gjorde israeliska befattningshavare klart att man tänkte öppna eld mot alla som närmade sig gränsbarriären. Den israeliska försvarschefen Gadi Eizenknot meddelade att han tänkte skicka ut hundra krypskyttar, med order om att "använda kraftigt våld". På fredagsmorgonen twittrade försvarsminister Avigdor Lieberman på arabiska att "den som närmar sig gränsen sätter sitt liv på spel".

ANNONS

Enligt hälsodepartementet i Gaza skadades 758 människor av skarp ammunition, en siffra som den israeliska militären bestrider och säger att det snarare handlar om några dussin.

Inget hot

HRW säger att den israeliska regeringen inte kunnat lägga fram några bevis för att de demonstranter som kastat sten och bensinbomber utgjort något verkligt hot. Människorättsorganisationen har inte heller sett några bevis för att demonstranter använt vapen.

Skjutningarna visar på vikten av att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleder en formell förundersökning om "allvarliga internationella brott i Palestina", anser HRW.

"Att ge sig in i en förbjuden zon ska inte vara ett brott som bestraffas med döden", skriver HRW i pressmeddelandet.

TT

Fakta: Protesterna i Gaza

Tusentals palestinier demonstrerade på långfredagen nära gränsen mot Israel. Bland deltagarna fanns familjer med barn, men också ett hundratal ungdomar som ignorerade uppmaningarna från både arrangörer och israelisk militär att hålla sig borta från gränsen.

17 personer dödades och fler än 1400 människor uppges ha skadats, över 700 när de sköts av israeliska soldater. Israel bestrider den senare siffran.

Demonstrationerna hölls för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976 och var planerade att pågå till den 15 maj, datumet för den stora flykten 1948 vid Israels bildande.

Demonstranterna krävde att de palestinska flyktingarna som fördrevs eller flydde ska få återvända till sina gamla byar och samhällen. Även missnöje med USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och den akuta humanitära situationen i Gaza är orsaker till protesterna.

Flera olika arrangörer och palestinska fraktioner stod bakom demonstrationerna.

ANNONS