Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ella Carlqvist.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hon hjälper flyktingarna på plats

  Ella Carlquist är volontär på Lesbos. "Förut skrev vi Welcome to Europe till dem som kom i båtar. Nu känns det ihåligt", säger hon.

  2015 grundade Ella Carlquist från Gotland United Rescue Aid, en av de organisationer som fortfarande finns kvar på Lesbos. Hon har bott på ön sedan augusti förra året och har ett stort kontaktnät bland såväl lokalbefolkning som flyktingar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vi träffar henne i en lagerlokal utanför öns huvudort Mytilini. Här förvaras kläder och prylar som samlats in till behövande.
  – Genom en app tar vi upp personliga beställningar så att folk får det de är i behov av, säger hon medan hon packar ner kläder som kan vara användbara för en gravid kvinna.

  Läs också: Lesbos har blivit en vänthall

  Förutom volontärer från en mängd olika länder är flera flyktingar engagerade i arbetet för United Rescue Aid. Den här dagen ska de åka till ett före detta hotell som nu är ett boende för barnfamiljer. Två barnvagnar lastas in i bilen.
  – Det verkar som vi har en babyboom på gång, säger Ella Carlquist.

  Kan inte svika

  Hon säger att hon skulle vilja åka hem, men tycker inte hon kan lämna ön när så många är beroende av hjälp. Det vore att svika dem.
  – Jag kan inte vända dem ryggen nu. Nej, det går inte.
  Det värsta och tyngsta är att alla verkar ha gett upp, menar hon.
  – Det gäller de som kommer hit, de som jobbar för flyktingarna, de som bor här. Alla. Förut skrev vi Welcome to Europe till dem som kom i båtar. Nu känns det ihåligt. 
  – De som flyr lägger sina liv smugglarnas händer och vet inte vad som väntar dem här. Smugglarna kan säga att allt är bra på Lesbos. Bara de tar sig dit så kommer de att få åka till Aten och vidare in i Europa. 

  Huvuduppgiften för Ella och hennes organisation är att ge stöd och hjälp till dem som befinner sig i båtar på havet och desperat söker kontakt genom sina mobiltelefoner. Men det förändrade läget på ön har gjort att nya uppgifter pockar på. Hon berättar att det händer att de även lämnar kläder till fattiga Lesbosbor. 

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.