Till vänster Viola Desmond. Bild: Bank of Canada
Till vänster Viola Desmond. Bild: Bank of Canada

Hon blir första kvinnan på tiodollarssedel

Förkämpen för svartas rättigheter i Kanada blir nu motiv på landets tiodollarssedel. Hon valdes ut av 461 möjliga namn.

ANNONS
|

Viola Desmond, förkämpe för svarta personers rättigheter, blir den första kvinnliga kanadensaren att tryckas på tidollarsedel. Det rapporterar CBC News som även skriver att de första sedlarna med Viola Desmond släpps under 2018.

Valet av motiv presenterades av Kanadas finansminister Bill Morneau och Bank of Canada-chefen Stephen Poloz under torsdagseftermiddagen i Ottawa.

Viola Desmon, till yrket modell och affärskvinna, är bäst känd för att ha vägrat acceptera rassegregering i en biograf i kanadensiska Nova Scotia. Hon blir ofta refererad till som "Kanadas Rosa Parks". Viola Desmond var aktiv under 1940-talet.

Poloz kallade det för en "historisk dag" och att valet stod mellan 461 ikoniska kvinnor som nominerats av landets befolkning.

ANNONS

Bill Morneaus talesperson Daniel Lauzon uppgav att ministern var exalterad.

- Det är en stor händelse i vår historia. Vi firar den roll alla kvinnor har spelat i att forma vårt land och nu, efter 150 år, får vi alla en påminnelse om att ta med oss detta varje dag, säger Daniel Lauzon till CBC News.

För att bli framröstad behövde kandidaterna vara från Kanada, antingen från födseln eller i efterhand, och "visat upp enastående ledarskap, prestation eller åtskillnad i något fält, som tjänat det kanadensiska folket eller landet i sig".

Ett annat kriterie var att de behövde ha varit död i minst 25 år.

Tidigare kvinnor som funnis på sedlar i landet är Thérèse Casgrain, känd feminist från Quebec, samt "The Famous Five" bestående av Louise Crummy McKinney, Irene Marryat Parlby, Nellie Mooney McClung, Henrietta Muir Edwards och Emily Murphy som slogs för kvinnors rättigheter i Kandada. Dessa fanns med på baksidan av femtiodollarssedeln mellan 2004 och 2012.

ANNONS