Homosexuella kan fråntas sina barn

ANNONS
|

Bostaden är stor och ljus. Den ligger i ett nybyggt höghus i västra Moskva, omgärdad av ett högt staket i järn.

På väg hit har vi tappat bort oss två gånger. Nybyggda områden i Moskva är inte lätta att orientera sig i.

Vi passerar en vaktkur och presenterar oss innan vi blir insläppta. Så här lever en stor del av medelklassen i Moskva, speciellt den välbärgade, som har råd att skaffa sig bostäder i de nya områdena. Dessa områden är ofta omgärdade av murar och patrullerade av anställda vakter. Här lever man i sin egen värld.

På ett alldeles speciellt sätt gäller detta Olga och Alije, ett lesbiskt par som har en åtta månader gammal dotter, Zemfira.

ANNONS

– I princip bryter vi mot lagen genom att leva som vi gör. Vi utsätter ju vårt barn för homosexuell propaganda varje dag genom att vi lever ihop, säger 43-åriga Olga.

Zemfira kryper målmedvetet omkring på golvet. Ibland tittar hon på fotografen och mig med fullkomligt orädd blick. Hon är van vid att bli fotograferad och förstår inte varför fotografen inte vill fota hennes ansikte. Hennes mammor vill inte ställa upp med sina riktiga namn.

Ett nytt lagförslag i ryska duman skulle nämligen innebära att de kan bli fråntagna sin dotter.

– Socialmyndigheterna skulle få rätt att tvångsomhänderta barn till homosexuella. På ryska heter det att bli fråntagen sina föräldrarättigheter. Det är bara ett förslag och vi vet inte om det blir antaget. Men det känns väldigt obehagligt, säger Olga.

Det är hennes 32-åriga fru Alije som har fött Zemfira, efter konstgjord befruktning i Danmark. I Ryssland har lesbiska par inte rätt till konstgjord befruktning, men det är inte det största problemet för Olga och Alije.

ANNONS

Det största problemet är rädslan.

Först antog ryska duman en lag mot så kallade homosexuell propaganda i fjol. Nyligen förbjöd man utländska adoptioner till familjer där föräldrarna är av samma kön.

Och nu detta: ett lagförslag som kan frånta homosexuella föräldrar rätten att vara föräldrar.

– Bara tanken gör mig kall. Att de skulle ta Zemfira ifrån oss och sätta henne på barnhem. Hur kan någon tro att ett barn får det bättre på ett barnhem än hemma hos sin egen familj, som älskar henne? undrar Alije.

Dmitrij Jartsov, aktivist i den ryska gay-organisationen Regnbågssällskapet (Raduzjnaja assosiatsija), säger att många inom duman har motsatt sig lagen – inklusive Jelena Mizulina, ordförande för utskottet för familje-, kvinno- och barnfrågor.

Mizulina var en av de allra starkaste förespråkarna för antihomolagen. Hon är från det formella oppositionspartiet Ett rättvist Ryssland, medan personen som ligger bakom det nya lagförslaget, Aleksej Zjuravljov, är från Putin-partiet Det enade Ryssland.

– Jag tror och hoppas att det här lagförslaget inte kommer att godkännas, säger Dmitrij Jartsov.

ANNONS

– Men det är omöjligt att veta på förhand. Det sägs att den inte skulle fungera retroaktivt och inte skulle beröra regnbågsfamiljer som redan existerar, men det litar vi inte på. Vi känner redan till en vårdnadstvist där den frånskilda mannen försökte få ensamvårdnad om barnet med argumentet att mamman hade flyttat ihop med sin väninna. Han förlorade, men det står helt klart att folk försöker utnyttja den negativa stämningen mot homosexuella.

Till saken hör att en oproportionellt stor mängd barn i Ryssland redan nu lever i familjer som består av enbart kvinnor. Frånskilda kvinnor uppfostrar i allmänhet sina barn ensamma, ofta tillsammans med sin mor eller syster.

– Hur ska man veta vem som är homosexuell och vem som inte är det? Det är ju omöjligt. Just därför hoppas jag att den här lagen inte antas. Men om den skulle det har vår organisation redan vidtagit våra mått och steg för hur vi ska agera, säger Dmitrij Jartsov.

Exakt vilka de är vill han inte säga.

Däremot har Alije och Olga sin egen plan klar:

– Om duman stiftar den här lagen flyger Zemfira och jag ut ur Ryssland följande dag. Olga får komma efter senare. Vi blir helt enkelt tvungna att lämna landet och vi kommer att göra det mycket snabbt. Vi tar inte den minsta risk, säger Alije.

ANNONS

En av Rysslands mest kända journalister, Masha Gessen, författare till bästsäljaren Mannen utan ansikte, har redan flyttat sin familj till USA. Hon har öppet talat om sin lesbiskhet ända sedan lagen mot så kallad homosexuell propaganda stiftades och förutsåg snabbt att nästa steg kunde vara att frånta homosexuella deras barn.

Både Alije och Olga är samlade. Samtidigt är de ursinniga.

– Jag har aldrig känt något behov av att skylta med min homosexualitet. Men jag vill inte leva mitt liv på det här sättet, frågar Olga.

– Varför ska jag vara tvungen att ljuga? Varför ska jag ständigt gå med en bila ovanför huvudet? Jag är medborgare i det här landet och betalar skatt som alla andra! Jag vill inte låtsas! Ska det vara så här? Att vilken granne som helst som är sur för att vi lämnar barnvagnen i korridoren kan anmäla oss för socialmyndigheterna och tala om att vi är lesbiska?

ANNONS

Hon har en hög post på ett multinationellt bolag och räknar därför med att hon förr eller senare kommer att erbjudas en post utomlands. Ur den synvinkeln har Olga och Alije tur. Att få asyl i något EU-land är en lång och svår process.

– Jag försöker tänka att vi egentligen inte flyr. Vi flyttar bara utomlands. Mina chefer vet att jag är villig att bli förflyttad till något annat land och troligen får jag ett erbjudande förr eller senare, säger Olga.

Samtidigt upplever hon inte att Ryssland har varit så här homofientligt från början.

– När jag bodde i en stor rysk stad på 90-talet sponsorerade mitt företag gay-fester! De sågs som en attraktiv, köpstark grupp. Tjejduon Tatu kysstes offentligt. Ingen tyckte att det var något problem. Jag har inte upplevt aggressivitet mot oss tidigare, men det är klart att med all propaganda och hjärntvättning så känner man sig allt osäkrare. Det påverkar människor utan att de själva tänker på det.

Samtidigt anser Olga inte att försöken att genomföra gayparader i Ryssland har hjälpt de homosexuella – tvärtom.

ANNONS

– De som vill ha gayparader väljer fel form för sin aktivism. Vi lever trots allt i ett konservativt samhälle. Om man vill göra något för sexuella minoriteter måste man tänka på hur man framför budskapet. Gayparader är bra för dem som vill synas i medierna men om man verkligen vill ha förändring på lång sikt handlar det om att jobba i skolor, lobba inom politisken och motsvarande. Att provocera för provocerandets skull leder ingenvart.

Fakta: Antihomolagarna i Ryssland

Ryssland antog en lag mot homosexuell propaganda bland minderåriga i juni i fjol. Sedan dess har en handfull personer arresterats på basis av lagen. Rättsväsendet har visat sig vara ovilligt att utnyttja de nya paragraferna eftersom lagen är vag och svår att tolka. I S:t Petersburg har lagen varit i kraft i över ett år, men trots detta genomfördes en gayparad med myndigheternas tillstånd i somras.

Dumaledamoten Aleksej Zjuravljov för Putinpartiet Det enade Ryssland föreslog i höstas att homosexuella föräldrar också ska fråntas sina barn. Förslaget har stött på patrull i överhuset, där vice ordföranden för grundlagsutskottet Konstantin Dobrynin säger att det inte kan föras vidare eftersom det står i konflikt med den ryska grundlagen. Enligt gayorganisationer i Moskva finns det dock en reell risk för att lagförslaget går vidare.

ANNONS

Inför OS i Sotji antog också Ryssland en lag som tillåter polisen att på upp till 14 dagar arrestera utlänningar som kan misstänkas vilja propagera homosexualitet.

ANNONS