Hjärnan bakom Bombayattacker på fri fot

En domstol i Pakistan har försatt Hafiz Saeed, en av de misstänkta huvudmännen i terrordåden i Bombay 2008, på fri fot. I ett videomeddelande tackar Saeed domstolen och säger att hans frigivning från sin husarrest är "en seger för Pakistans självständighet".

ANNONS
|

Hafiz Saeed anklagas av både USA och Indien för att vara hjärnan bakom attentaten i Bombay som krävde över 160 människoliv 2008. Han försattes i husarrest i januari i år efter att ha levt ett liv i frihet de senaste åren, något som har retat upp USA och Indien.

Myndigheterna i delstaten Punjab i Pakistan yrkade på att Saeeds husarrest skulle förlängas med 60 dagar, något som avslogs av domstolen.

- Domstolen bad myndigheterna att ta fram bevis för att Hafiz Saeed ska hållas inspärrad, men det har de misslyckats med att göra. De har ingenting på honom, därför bör han släppas, säger Saeeds advokat.

ANNONS

Saeed är grundare till både välgörenhetsorganisationen Jamaat-ud-Dawa (JUD), vars arbete har gjort den populär i Pakistan, och den militanta gruppen Lashkar-e-Toiba (LET). USA hävdar att JUD bara är en fasad för LET och har tidigare utfärdat motsvarande 84 miljoner kronor i belöning till information som kan leda till att Saeed grips.

En talesperson för Indiens utrikesdepartement har avböjt att kommentera domstolsbeslutet. Indien har tidigare anklagat Pakistan för att ha sponsrat attackerna i Bombay via LET, något som pakistanska myndigheter – som klassade LET som en förbjuden organisation 2002 – förnekar.

TT-Reuters

Fakta: Attentaten i Bombay

Den 26 november 2008 inleddes attackerna som utfördes av tungt beväpnade attentatsmän som anlänt till Bombay sjövägen och spridit ut sig i staden.

Ett flertal platser, bland annat en tågstation, två lyxhotell, en restaurang och ett judiskt kulturcentrum angreps med granater och automatvapen.

Det dröjde till den 29 november innan säkerhetsstyrkor fick kontroll över situationen.

ANNONS