En anhängare till Hizbollah håller upp en bild som föreställer organisationens ledare Hassan Nasrallah.
En anhängare till Hizbollah håller upp en bild som föreställer organisationens ledare Hassan Nasrallah.

Hizbollah den stora vinnaren i Libanons val

Den mäktiga shiarörelsen Hizbollah och dess allierade framstår som segrarna i det första parlamentsvalet på nio år i Libanon. Det stärker Irans inflytande i regionen ytterligare – och får Israel att vända taggarna utåt.

ANNONS
|

De gulgröna flaggorna vajade i takt med signalhornens segervissa tutande när anhängare till Hizbollah firade på gatorna – redan innan resultatet från söndagens val stod klart. Men enligt preliminära siffror har den Iranstödda rörelsen tillsammans med sina allierade, däribland Amal, gått fram som den starkaste kraften i parlamentet.

Båda shiarörelserna gjorde ett bra resultat i Beirutbon Ali Chaitos hemby i södra Libanon. Men han valde att stanna i huvudstaden för att jobba i stället för att åka hem och rösta – Hizbollah och Amal hade vunnit där ändå, resonerar han.

– Jag tror att de har plockat många röster på att lova att saker ska bli bättre här i Libanon. Allt handlar inte längre om bara Israel eller Syrien. Folk litar på att de här politikerna ska sätta deras bästa främst, säger han.

ANNONS

Nederlag för Hariri

Valets stora förlorare är den sittande regeringschefen Saad al-Hariri – som själv uppger att hans Framtidsrörelsen tappat en tredjedel av sina platser i parlamentet (från 33 till 21). Enligt landets maktdelningssystem måste premiärministern vara sunnimuslim, men om al-Hariri ska kunna sitta kvar på sin post väntar långa överläggningar.

– Hariri behöver stöd från Hizbollah och Amal. Men hans valkampanj var väldigt anti-Hizbollah och anti-Iran så det blir svårt för dem att stödja honom om han inte gör smärtsamma eftergifter, säger Hilal Khashan, professor i statsvetenskap vid American University i Beirut.

– Oavsett vad som händer pekar allt på att Hizbollah kommer att få det som de vill i den libanesiska politiken.

Hizbollah har stärkt sin roll sedan rörelsen skickade tusentals soldater för att hjälpa den syriska regimen att strida mot rebeller och jihadister 2012. Med tiden har rörelsen kommit att uppfattas mer som en viktig regional spelare än en nationell motståndsrörelse med blicken främst riktad mot Israel. Dess mäktiga ställning speglar också Irans växande inflytande i Mellanöstern, eftersom rörelsen backas upp av Teheran.

Men Khashan tror att Hizbollah hade gjort ett starkt val med eller utan stöd från Iran. De gynnades av ett nytt proportionellt valsystem som bidrog till ett valdeltagande på blott 49 procent i kombination med att många sunniter tycks ha tröttnat på al-Hariris politik.

ANNONS

– Det råder inget tvivel om att Iran är en mäktig kraft. Men jag tror inte att Hizbollahs framgångar kommer att få så stora regionala efterdyningar. De vet att deras roll i Syrien krymper i takt med att striderna klingar av och har varit tydliga med att de vill fokusera på inrikespolitiska frågor de kommande åren.

Israelisk kritik

Från ärkefienden i söder kommer som väntat missnöjda reaktioner. Där är vissa oroliga över att Hizbollahs nyvunna militära och taktiska erfarenheter från Syrien ska användas mot dem. Och från och med nu kommer Israel inte att göra någon skillnad mellan staten Libanon och Hizbollah, twittrar landets utbildningsminister Naftali Bennet.

Ett annat frågetecken är hur relationerna med Washington – som har stämplat Hizbollah som en terroristgrupp – kommer att påverkas av shiarörelsens framgångar. Den libanesiska armén har ett starkt samarbete med USA.

– Hizbollah söker erkännande och jag tror inte att de vill orsaka stora problem i den libanesiska politiken. De försöker att fjärma sig från kontroverser och bombastiska anspråk och anstränger sig för att framstå som trevliga killar som vill följa regelboken, säger Khashan.

Fakta: "Guds parti"

Hizbollah ("Guds parti") byggdes upp med stöd av Irans revolutionsgarde och fick starkt stöd av shiamuslimer under de 22 år, fram till 2000, då Israel höll ockupationsstyrkor i södra Libanon.

Hizbollah har både en politisk och en militär gren. Gruppen presenterade ett politiskt program 1985 och valdes 1992 in i parlamentet. Under tiden fortsatte gerillakriget mot israeliska armén. Israels reträtt beskrevs av Hizbollah som en seger.

2006 tillfångatog Hizbollah två israeliska soldater vid gränsen. Omkring 1200 libaneser och 160 israeler dödades i det fem veckor långa krig som följde.

Hizbollah får fortfarande starkt stöd av Teheran och även från Damaskus och strider sedan början av 2013 öppet på regimens sida i Syrien.

USA och EU klassar Hizbollah som en terroristorganisation, den senare har dock bara terrorstämplat gruppens militära gren, som kan vara svår att skilja från huvudorganisationen.

ANNONS