Historiskt många dödsoffer i USA-bränder

Antalet döda i bränderna i norra Kalifornien fortsätter att stiga. 42 personer har nu bekräftats döda i området kring staden Paradise, som i det närmaste blivit en askhög.

ANNONS
|

Dödssiffran gör den så kallade Camp Fire-branden till den dödligaste branden i Kaliforniens historia. Mer än 7 100 hem och andra byggnader har förstörts sedan branden började i torsdags, och tusentals brandmän arbetar med att bekämpa elden norr om delstatshuvudstaden Sacramento.

Glenn Simmons, 64, har sovit i sin bil sedan i torsdags, eftersom han inte kan hitta plats på något härbärge.

– Jag funderar på att lämna delstaten, eller kanske flytta till södra Kalifornien. Allt har brunnit upp. Jag har mina kläder och en ryggsäck, sedan är det inte så mycket mer, säger han.

Kvarts miljon har tvingats fly

Camp Fire är den dödligaste av flera brandhärdar runt om i den knastertorra delstaten, där sammanlagt runt en kvarts miljon människor tvingats fly sina hem. Kraftiga vindar bidrar till att lågorna sprids, och försvårar släckningsarbetet.

ANNONS

I södra Kalifornien har två personer omkommit och tre brandmän skadats i arbetet med att släcka Woolsey-branden, den andra stora eldsvådan i delstaten. Branden, som härjar nordväst om mångmiljonstaden Los Angeles, har förstört ett stort antal byggnader i exklusiva Malibu, däribland artisterna Neil Youngs och Miley Cyrus respektive hus.

USA:s president Donald Trump har utropat katastroftillstånd i Kalifornien och beslutat skicka federalt bistånd till delstaten.

Fakta: Svåra bränder i Kalifornien

Kalifornien har de senaste åren drabbats av svåra skogsbränder.

I augusti 2018 rasade hundratals bränder i delstaten, och två av dem gick ihop och bildade branden som kallades Mendocino Complex. Det var den största terrängbranden i Kaliforniens kända historia, 185 000 hektar. Den bröt ut i juli och brandkåren lyckades inte få branden under kontroll förrän i slutet av september.

Rekordet för den största branden i Kalifornien var då mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

Den tredje största branden i delstatens historia var också en av de dödligaste. Cedarbranden 2003 brann över 110 000 hektar. 15 personer omkom.

Som en jämförelse täckte de stora skogsbränderna i Sverige under sommaren 2018 som mest en yta motsvarande ungefär 25 000 hektar.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS