Historiskt för djurhälsan i EU

ANNONS
|

Efter drygt två års tröskande återstår snart bara formella beslut innan den nya djurhälsolagen blir verklighet.

-Helt fantastiskt. Kanske känns det som när man sprungit maraton och hamnat över mållinjen - fast det har jag aldrig gjort, säger Paulsen efter måndagens avslutande förhandlingar mellan EU-parlamentet, kommissionen och medlemsstaterna.

Den nya djurhälsolagen innebär att otaliga tidigare EU-regler samlas på ett och samma ställe. Tanken är att enklare och klarare regler ska göra det lättare för både myndigheter och djurhållare att bekämpa sjukdomar.

Historisk koppling

Genom att tydligt koppla djurens hälsa till människans är också förhoppningen att djuruppfödningen överlag ska förbättras.

-Nu har vi fått en lagstiftning som för första gången i historien påvisar sambandet mellan djurens välbefinnande, djurens hälsa, bruk av mediciner och folkhälsa och miljö. Det är en helhet som jag är oerhört stolt över, säger Paulsen, som varit EU-parlamentets ansvariga i frågan.

Hon är även påtagligt nöjd över det "lagstiftningstekniska" i hur djurhälsolagen fastslår principer och målsättningar, utan att bli för noggrann.

-Vi får alldeles för mycket lagstiftning med alldeles för många detaljer på EU-nivå och det blir fel. Därför att det är 28 medlemsländer - och om vi nu pratar jordbruk till exempel så är det en jäkla skillnad på Andalusien och Norrbotten, säger Paulsen.
Politisk slutpunkt

För henne personligen blir lagen dessutom något av en politisk slutpunkt. Vid Folkpartiets landsmöte tidigare i våras meddelade 75-åringen att hon kommer att lämna EU-parlamentet i höst, när väl djurhälsan och ett antal närliggande ämnen är definitivt avklarade.

ANNONS

Vem som tar över hennes inofficiella roll som "djurens förkämpe" återstår att se. Själv föreslår hon Fredrick Federley (C). De två djurrättspartister - en tysk och en nederländsk - som sitter i parlamentet ger hon inte mycket för.

-De vill så väl och är väldigt gulliga och så, men du vet: man måste vara realistisk om man vill klara av och nå bort emot sina drömmar, säger Marit Paulsen.

Marit Paulsen, född i Oslo 1939, har suttit i EU-parlamentet för Folkpartiet 1999-2004 samt från 2009.

Hon var tidigare medlem i Socialdemokraterna och en av de ledande på ja-sidan inför den svenska folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994.

Inom EU var hon en av de pådrivande bakom inrättandet av myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). 2009-14 var hon vice ordförande i parlamentets jordbruksutskott.

Paulsen har tio barn med maken Sture, har skrivit över 20 böcker och även arbetat som svetsare och jordbrukare. När hon i höst lämnar EU-parlamentet ersätts hon av Jasenko Selimovic (FP).

ANNONS