Motståndare till brexit demonstrerar i London inför nästa veckas parlamentsomröstning om utträdesavtalet. Arkivfoto.
Motståndare till brexit demonstrerar i London inför nästa veckas parlamentsomröstning om utträdesavtalet. Arkivfoto.

Hetta och splittring om brexit

Den brittiska brexitdebatten närmar sig kokpunkten inför nästa veckas parlamentsomröstning om utträdesavtalet med EU. Premiärminister Theresa May står på sig – men riskerar ändå ett läge där just nu ingen utväg stöds av en majoritet.

ANNONS
|

Rena krigsrubriker dominerar de brittiska tidningarna sedan regeringen i tisdags åkt på en rad smällar i underhuset.

Regeringen har beordrats att publicera hela sin rättsliga utredning om utträdet. Dessutom har parlamentet röstat för att ge sig självt rätten att göra tillägg till det uttalande om vägen vidare, som May måste lägga fram om parlamentsledamöterna den 11 december säger nej till hennes utträdesavtal med EU.

Det svider rejält på 10 Downing Street.

"Dagen då May förlorade kontrollen", skriver Daily Telegraph på sin förstasida.

"Värsta förlusten för en premiärminister på 40 år", står det i The Times.

ANNONS

Ilska i Nordirland

Nordirländska unionistpartiet DUP har reagerat med ilska på den rättsliga utredningen och anser att den bevisar att Nordirland och resten av landet hamnar i olika lägen om inte EU och Storbritannien lyckas i sina kommande förhandlingar om den framtida relationen med unionen.

- Hur kan regeringen rekommendera en så dålig uppgörelse? undrar partiets andreman Nigel Dodds i parlamentet.

Premiärministern står ändå på sig.

- Vi har inte dolt några fakta om brexituppgörelsen för ledamöterna i det här parlamentet. Det avtal vi har förhandlat fram är ett bra avtal, ihärdar Theresa May i onsdagens frågestund i underhuset.

"Stjäla brexit"

Rätten att göra tillägg till Mays uttalande ger parlamentsledamöterna en betydligt större möjlighet att påverka fortsättningen och målas bland annat upp som ett sätt att undvika ett läge där Storbritannien lämnar EU helt utan avtal. Det sistnämnda är annars något som regeringen gärna använt som skrämselargument för att få parlamentsledamöterna att rösta på det utträdesavtal som ligger.

ANNONS

Regeringen försöker kontraslå genom att utmåla det nya läget som ett hot mot hela brexit.

- Det finns en verklig risk att underhuset, där det finns en naturlig majoritet för att vara kvar i EU, kommer att försöka stjäla brexit från det brittiska folket, säger handelsminister Liam Fox i ett utskottsförhör på onsdagen.

Skotsk ilska

I Skottland, där majoriteten av invånarna röstade nej till att lämna EU i folkomröstningen 2016, har alla partier utom Mays konservativa allierade enats om ett fördömande av Mays brexitplan och möjligheten av en hård brexit.

- Skottland behöver och förtjänar bättre än premiärministerns brexit med förbundna ögon, säger Michael Russell, skotsk minister med ansvar för konstitutionella relationer, enligt Reuters.

I den brexitdebatt som nu förs under fem dagar i parlamentet inför nästa vecka är det samtidigt tydligt att oenigheten är så stor att ingen riktigt vet vad som kommer att hända framöver.

ANNONS

- Det finns ingen majoritet för premiärministerns avtal, inte för vad det nu än är som Labour vill ha och inte för ett no deal-läge. Det finns ingen majoritet för någonting, suckar Justine Greening, som nyligen avgick som utbildningsminister i protest mot brexitavtalet med EU, i underhusets debatt.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Brexit i parlamentet

Den 11 december ska det brittiska underhuset rösta om det utträdesavtal som har tagits fram i förhandlingar med EU sedan sommaren 2017.

Om det blir ett ja ligger vägen öppen för ett ordnat utträde, i enlighet med avtalet. Formellt ska då även avtalet godkännas av EU-parlamentet, troligen i mars, varpå även de kvarstannande EU-länderna ger sitt slutliga ja vid ett möte i ministerrådet.

Om det blir ett nej i det brittiska parlamentet har premiärminister Theresa Mays regering tre veckor på sig att förklara hur den tänker gå vidare och därpå ytterligare en vecka för att lägga fram ett färdigt förslag om det. Många bedömare räknar med att May i första hand i så fall försöker lägga fram avtalet på nytt, eventuellt efter att ha fått igenom vissa smärre förändringar eller tillägg. Parlamentet har samtidigt gett sig självt rätten att göra tillägg till uttalandet, i hopp om att tvinga fram omröstningar om andra alternativ – även om de i så fall inte är bindande.

Om det blir nej på nytt är osäkerheten stor om följderna. Alternativen kan i så fall bli allt från ett helt avtalslöst utträde till ett framflyttat utträdesdatum, nyval eller en ny folkomröstning.

ANNONS