Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

hawaii.jpg
Under lördagen fick invånarna på Hawaii ett meddelande som lydde: "Ballistisk robot på väg mot Hawaii. Sök omedelbart skydd. Det här är ingen övning." Bild: AP, AP NEWS

Hawaii varnade för robotattack – av misstag

Boende på den amerikanska ögruppen Hawaii fick ett meddelande om att en ballistisk robot var på väg och att alla i området skulle söka omedelbart skydd. Men informationen stämde inte – det rörde sig om ett falskt alarm.

Strax efter klockan 08.00 lokal tid skickades ett varningsmeddelande ut till de boende på den amerikanska ögruppen Hawaii, enligt flera amerikanska medier. Meddelandet sändes både via mobilen och i tv-rutan och lyder: "Ballistisk robot på väg mot Hawaii. Sök omedelbart skydd. Det här är ingen övning." Enligt AP orsakade detta panik bland de boende på öarna.

Snabbt efter händelsen kunde lokala myndigheter dementera att det skulle röra sig om en faktisk attack.

LÄS MER: Hawaii förbereder sig på kärnvapenhot

"Försöker förstå vad som har hänt"

Michael Kucharek är talesperson för North American Aerospace Defense Command, NORAD, som övervakar luftrummet över USA och Kanada. Han berättar för AP att de inte hade någon som helst indikation att det fanns ett hot gällande Hawaii.

– Vi försöker fortfarande förstå vad det är som har hänt, säger Michael Kucharek till nyhetsbyrån.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet över hela världen, inte minst i sociala medier. Den hawaiianske senatorn Brian Schatz har gått till hårt angrepp mot falsklarmet på Twitter och skriver då att det var "helt oacceptabelt" och att det hela berodde på "den mänskliga faktorn".

Guvernören: "Någon tryckte på fel knapp"

Hawaiis guvernör David Ige berättar för CNN att det hela rörde sig om ett misstag vid ett skiftbyte.

– Det var ett misstag som begicks när personalen skulle byta skift. Någon tryckte på fel knapp, säger han till tv-kanalen.

Mest läst