Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hat och ondska extremisternas mål

Återigen är civila offer för en vansinnesattack med skåpbil i London. Nu är det muslimer efter kvällsbönen. Hat och ondska, vidgade klyftor i samhället – det är extremisternas mål, oavsett förtecken.

– Varför dödar du muslimer? Frågan ställdes i till den 48-årige ensamme gärningsmannen i ett darrigt mobilklipp efter angreppet utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Han låg nedbruten och fasthållen i väntan på polisen.

Det är kaotiska bilder och jag kan inte höra om han svarar något. Men tidigare ska han ha sagt, enligt vittnen, att han vill döda muslimer.

Det är ju alldeles uppenbart, men mindre klart varför.

Vid de tidigare tre terrordåden i England under de senaste tre månaderna, två i London och ett i Manchester, liksom vid lastbilsattacken i Stockholm, har det varit förövare som av olika skäl blivit anhängare av den våldsbejakande extremism som företräds av Islamiska staten, IS.

Det är den vanligaste bakgrunden till terrordåd just nu.

Alla mål och medel tillåtna

Enligt IS perverterade syn på undergången och genvägen till himmelriket är alla medel och mål tillåtna, barn och vuxna, kristna och judar, buddister och ateister, muslimer av en annan trosinriktning än den sanna enligt IS, sunni. Den som dödar blir martyr.

Gärningsmännen kan ingå i nätverk, i sovande celler eller agera helt ensamma, inspirerade via nätet – de deltar i en kamp vars enda syfte är att skapa kaos, sprida skräck och öka splittringen, inte motsatsen. Det är terrorismens livsluft och hopp om framgång.

Men det gäller inte bara militanta jihadister utan extremister i allmänhet. De har andra ideologiska och politiska utgångspunkter, men med den likheten att alla andra har fel och måste bekämpas.

Om det övriga samhällets sammanhållning sviktar under trycket, om demokratiska och moraliska värden ifrågasätts, är det en framgång för de extrema krafterna som söker kollaps.

Vi ser hur de farliga ytterligheterna tar sig uttryck i samhällen, som är delade av politik, ekonomi samt social, etnisk och kulturell tillhörlghet, eller utanförskap.

I ett USA där presidenten försöker få igenom inreseförbud för människor från vissa länder, angrep i förra veckan en 66-årig man politiker med vapen vid träningen inför en välgörenhetsmatch i baseball utanför Washington. 
Mannen var motståndare till Donald Trump och frågade innan han började skjuta om det var republikanska politiker på planen.

Skrämmande utveckling

Det är en skrämmande utveckling som dessvärre kan fortsätta om inte alla besinnar sig.
London är en stad av många trosuppfattningar och nationaliteter. Den brittiske utrikesministern och tidigare borgmästaren i London, Boris Johnson, skrev på Twitter: "Vi kommer aldrig tillåta hat att dela oss."

Den nuvarande borgmästaren Sadiq Khan, själv troende muslim, har haft många kriser att hantera på kort tid, senast terrorattacken vid London Bridge och Borough Market den 4 juni och i förra veckan branden i Grenfell Tower i Kensington. På måndagen uppmanade han människor att behålla lugnet och vara uppmärksamma.

– Det här var uppenbart en avsiktlig attack på oskyldiga Londonbor, många av vilka som avslutade sina böner under den heliga månaden Ramandan, sade han och tillade:


– Det är också ett angrepp på alla våra gemensamma värderingar av tolerans, frihet och respekt.
Premiärminister Theresa May var inne på samma tema och slog fast:

– Hat och ondska av det här slaget kommer aldrig att lyckas.

Muslimer har tidigare varit föremål för hot och terror i Storbritannien, bland annat mot moskéer. Samtidigt har hot från extrema högergrupper ökat. Bara under mars i år klassades 16 procent av alla gripanden som "inhemsk extremism", enligt BBC.

Mannen som greps på måndagen, tills vidare misstänkt för försök till mord, var enligt säkerhetsminister Ben Wallace inte tidigare känd av myndigheterna.

Det är den nakna sanningen: de flesta extremister gömmer sig fegt i skuggorna, och på sociala medier, tills de träder fram.

Mest läst