Hans jobb: Hjälpa Le Pen till Élyséepalatset

ANNONS
|

När David Rachline gick med i Nationella fronten var han bara femton år.

Partiet leddes vid den tiden av den excentriske Jean-Marie Le Pen, sedermera fråntagen sin partibok efter en lång och upprivande strid med dottern Marine Le Pen, kvinnan som i vår kan bli vald till Frankrikes president, och som i kväll möter sina motkandidater i den första tv-sända debatten inför valet.

För Rachline handlade det om att bli en del av en rörelse som är relevant i folks vardag, förklarar han.

- De andra pratade en massa, men det de sade stämde inte överens med fransmännens upplevelser, säger han då TT träffar honom på ett partimöte i Lyon.

ANNONS

Vind i seglen

Medan den traditionella högern och vänstern båda genomlider smärtsamma förtroendekriser har Nationella fronten vind i seglen. Vid en konferens för likasinnade partier från andra europeiska länder i tyska Koblenz i januari utlovade Marine Le Pen "slutet på en värld och början på en annan".

Den nya världen kommer att vara patriotisk, enligt Rachline.

- Titta på vad som håller på att hända i Storbritannien, med brexit, titta på vad som händer i USA, i Österrike, eller i Italien... Överallt vaknar folk och säger nej till den ultraliberala politiken, till den snedvridna konkurrensen, till massinvandringen. Även i Frankrike kommer människor kräva att man äntligen lyssnar till dem, säger han.

Borgmästare i badort

Den 29-årige påläggskalvens karriär är en ren framgångssaga. 2014 valdes han till borgmästare i den sydfranska badorten Fréjus, en av ett tiotal kommuner där Nationella fronten övertog det politiska styret – en seger som föregåtts av en uttalad strategi att satsa lokalt.

Samma år blev han invald i senaten för departementet Var, och i höstas tilldelades han det prestigefyllda uppdraget som Marine Le Pens kampanjchef. Som sådan är hans viktigaste uppdrag att ge det franska folket "sin röst och sin frihet tillbaka", säger han.

ANNONS

- För att göra det har vi ett antal förslag på en rad områden. "La République référendaire" (ett system där alla större beslut blir föremål för folkomröstning), folkomröstningar om medborgarinitiativ och proportionalitetsval till parlamentet.

"Förstör vår identitet"

I Nationella frontens program finns bland annat krav på kraftigt minskad invandring. Migrationen har "extremt allvarliga konsekvenser" för Frankrike, enligt Rachline. Den slutsatsen ifrågasätts av flera av Le Pens motståndare, däribland Socialistpartiets presidentkandidat Benoît Hamon, som förespråkar ett mer generöst asylmottagande.

David Rachline varnar för att en stor invandring kan leda till en utveckling där vissa grupper utmanar de "franska värderingarna" med politiska och religiösa krav.

- På vissa håll kan man fråga sig om man fortfarande befinner sig i Frankrike eller inte. Jag tycker att det är dags att sätta punkt för den här utvecklingen, som delvis håller på att förstöra vår identitet, våra traditioner, och den republikanska modellen med assimilering som vi fransmän är väldigt fästa vid, argumenterar han.

ANNONS

Vid valet i slutet av april eller, mer sannolikt, efter andra valomgången i början av maj står det klart om han lyckas med den föresatsen. Sin egen framtid, om Marine Le Pen skulle gå segrande ur striden, vill Rachline inte spekulera kring.

- Det får du fråga henne om, säger han.

Fréjus/Lyon, TT:s utsände

Fakta: David Rachline

29 år gammal. Blev medlem i Nationella fronten vid 15 års ålder.

Sedan 2014 borgmästare i kommunen Fréjus vid franska medelhavskusten, omkring sju mil väster om Nice. Blev samma år senatsledamot för departementet Var. Utnämndes i höstas till kampanjchef för Nationella frontens partiledare Marine Le Pen.

Källa: TT

Fakta: Nationella fronten

Franskt parti grundat 1972 av Jean-Marie Le Pen, pappa till partiets nuvarande ordförande Marine Le Pen.

Förespråkar bland annat kraftigt minskad invandring, protektionism, ökat nationellt självbestämmande och en storsatsning på polisen. Har också förslag på att stärka sekularismen och att stänga moskéer som sprider extremism.

2002 tog sig den dåvarande partiledaren Jean-Marie Le Pen till andra omgången i franska presidentvalet, där han förlorade mot Jacques Chirac. I år hoppas även Marine Le Pen ta sig vidare, vilket enligt de flesta opinionsmätningar tycks bli fallet.

2015 uteslöts Jean-Marie Le Pen ur partiet, bland annat efter att ha kallat nazisternas gaskammare "en detalj i historien".

Sedan 2011 leds Nationella fronten av Marine Le Pen, som försökt modernisera partiets framtoning. Att döma av en färsk undersökningför tidningen Le Monde har hon bara delvis lyckats. Omkring en tredjedel av befolkningen delar visserligen partiets politiska åsikter, men nästan sex av tio (58 procent) anser att Nationella fronten är ett hot mot demokratin. Den andelen är mindre än i motsvarande mätningar innan Marine Le Pen tog över ordförandeposten i partiet, men betydligt större än 2013 (47 procent).

Källa: TT, Nationella fronten

ANNONS