Helgens massprotester i Zimbabwes huvudstad Harare. Demonstranterna kräver att landets 93-årige president Robert Mugabe avgår efter 37 års styre.
Helgens massprotester i Zimbabwes huvudstad Harare. Demonstranterna kräver att landets 93-årige president Robert Mugabe avgår efter 37 års styre.

Han minns när Zimbabwe blev elakt

De dramatiska scener som utspelar sig i Zimbabwe, där 93-årige Robert Mugabe nu verkar tvingas från makten, väcker känslor hos den pensionerade konsulten Johan Kempff. På 1990-talet var han delägare i ett konsultbolag och ägde hus i landet.

ANNONS
|

- Det som sker är bra för landet, men det kommer att ta oerhört lång tid att styra upp. Det är så korrumperat, säger Kempff på telefon från Tällberg i Dalarna.

Han minns tiden runt 2000, då den pressade Mugabe lanserade sin jordreform enligt vilken vita storjordbrukares gårdar skulle tas över med våld, som en svår period.

ANNONS

- Helt plötsligt blev allt väldigt elakt, väldigt hårt. Farmer, skolor, medicin, sjukhus fanns inte längre. Och vita antingen mördades eller försvann, berättar han.

Den gård där familjen Kempff brukade köpa kött, i närheten av det egna huset i Nyanga i öster, var plötsligt övergiven. Och det tidigare vitägda krukmakeriet stod i ruiner. Redan tidigare hade de erfarit korruptionen, bland annat genom att den utlovade telefoninstallationen uteblev – eftersom de inte betalade extra på den lokala telefonstationen.

Slapp påhopp

Annat var det i början av 1990-talet då Kempffs amerikanske affärspartner flyttade till Zimbabwe, efter att under ett sidouppdrag i landet blivit förtjust i det. De båda männen startade ett fristående zimbabwiskt systerföretag till det konsultbolag de redan drev.

- Företaget arbetade mot större organisationer och näringslivet, och om jag minns rätt även landets cricketlag. Själv gjorde jag ett eller två jobb i landet, säger Kempff.

ANNONS

Under ett besök i Zimbabwe 1996 köpte Johan Kempff själv en tomt och byggde ett hus.

- Landet behövde valuta så att det sjöng om det. Frihetskriget hade kostat mycket, minns han.

Strejker var vardag i det ekonomiskt sargade landet, liksom tillslag mot företag. Men Kempffs bolag Effectiveness Consultants hade en zimbabwisk, kvinnlig vd vars make – som också var aktiv i företaget – var gammal frihetskämpe och litteraturprofessor på universitetet. Den lokala förankringen gjorde att de slapp påhopp från myndigheterna, tror Johan Kempff.

Fick spottstyver

Men en bit in på 2000-talet blev situationen ändå ohållbar. Bolaget såldes till det zimbabwiska paret. Johan Kempffs sista besök i landet blev 2002, då familjen sålde sitt hus i Nyanga för en spottstyver till en Mugabevän.

- Vi fick kanske en tiondel av värdet. Men vi slapp få marken konfiskerad, för den låg i ett inhägnat nationalparksliknande område där även många zimbabwier bodde, berättar han.

ANNONS

TT: Hur ser du på Mugabes styre i dag?

- Han var suverän så länge hans första hustru Sally levde, hon kallades Amai vilket betyder mor. När hon dog och Grace (Mugabes hustru sedan 1996) kom, då föll allt. Hon är "hår av hin" och styr honom, Grace är inte omtyckt av folket.

TT

Fakta: Mugabe har styrt sedan 1980

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem. I praktiken har landet dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans parti Zimbabwes afrikanska nationella union-Patriotiska fronten (Zanu-PF), som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Presidenten utses på fem år i direkta val och kan inte sitta mer än två mandatperioder. Omvalsbegränsningen gäller inte bakåt i tiden vilket gör det teoretiskt möjligt för Mugabe att sitta kvar till 2023, då han skulle vara 99 år gammal.

Grundlagen ger också presidentens parti rätt att självt utse en ny president om den sittande skulle avlida – en viktig aspekt med tanke på Mugabes höga ålder.

Källa: Landguiden

ANNONS