Hamburg: Knivmannen bodde i Sverige

Efter knivattacken i Hamburg på fredagen, då en människa stacks ihjäl och flera skadades i en stormarknad, har tysk polis letat igenom en flyktingförläggning i stadsdelen Langenhorn där angriparen bodde. Enligt åklagare har mannen tidigare bott i Sverige.

ANNONS
|

Den 26-årige mannen är gripen. Han hade fått avslag på sin asylansökan men var kvar i landet eftersom han saknade ID-handlingar. Han tros höra hemma i Förenade arabemiraten, men ha palestinskt ursprung.

Mannen har bott i flera länder innan han kom till Tyskland, bland annat Sverige och Norge. Han ska ha levt flera år i Skandinavien och pratar flytande norska, uppger åklagarmyndigheten för nyhetsbyrån AFP.

Polisen bekräftar att han haft kontakt med islamistmiljöer, och att det var känt för tyska säkerhetsmyndigheter. Men det finns också en psykiatrisk problematik, uppgav polisen på en presskonferens på lördagen.

ANNONS

Mannen tros ha agerat på egen hand. Den kniv han använde kom från butikens hyllor och på flyktingförläggningen hittades inga vapen.

En 50-årig man miste livet i knivdådet. En kvinna och fyra män fick stickskador. Ytterligare en man skadades när mannen greps.

Stormarknaden var stängd på lördagsmorgonen. Utanför har allmänheten lämnat blommor och ljus.

TT

Fakta: Dåd i Tyskland

Tyskland har skakats av en rad extremistiska dåd det senaste året.

Juli 2016: En 17-årig asylsökande pojke, troligen från Afghanistan, skadar fem personer när han går till angrepp med en yxa på ett tåg i Bayern. Han skjuts ihjäl av polisen. Terrorrörelsen IS släpper senare en video där angriparen meddelar att han ska genomföra en "insats" i Tyskland.

Juli 2016: En 27-årig syrisk asylsökande spränger sig själv i närheten av en festival i staden Ansbach. 15 personer skadas. Enligt tyska myndigheter hade han svurit trohet till IS.

Oktober 2016: IS påstår sig ligga bakom en knivattack i Hamburg.

December 2016: En man kapar en lastbil och rammar människor på en julmarknad i Berlin. Tolv människor dödas och 48 skadas. Angriparen, tunisiern Anis Amri, skjuts ihjäl av polis i Milano i Italien fyra dagar senare. IS påstår sig ligga bakom attentatet.

Källa: AFP

ANNONS