Haitis premiärminister avsatt

ANNONS
|

Alla utom en av de senatorer som deltog på ett extrainkallat möte röstade mot Alexis, nära lierad med president René Préval. Det hjälpte inte att presidenten just lagt fram en uppgörelse med näringslivet och utländska biståndsgivare som han hoppades skulle sänka priset på ris med 15 procent.

Upploppen startade i protest mot höga priser på basvaror. I huvudstaden Port-au-Prince har butiker plundrats, polis och FN-personal angripits. Fem människor har dött.

Haiti, ett av världens fattigaste länder, hör till förlorarna i den omfördelning av pengar och resurser som nu pågår sedan nästan alla ätliga råvaror gått upp i pris.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO lade i fredags fram en ny rapport som visar att importen av spannmål i år blir i genomsnitt 56 procent dyrare för världens fattiga länder. Och det efter en uppgång under 2007 med 37 procent.

ANNONS

FAO konstaterar att två så viktiga grödor som ris och vete vid senaste månadsskiftet hade dubblats i pris jämfört med ett år tidigare. Det slår hårdast mot världens fattiga hushåll, där 60-80 procent av inkomsterna går till mat mot 10-20 procent i de rika länderna.

- Jag är förvånad över att jag inte blivit kallad till FN:s säkerhetsråd, eftersom många andra problem som diskuteras där inte alls har samma följder för fred, säkerhet och för de mänskliga rättigheterna, sa FAO-chefen Jacques Diouf när han la fram rapporten.

Värst drabbade kontinenten är Afrika. Där har en rad länder sett liknande upplopp som i Haiti. I veckan rapporteras oroligheter från Tunisien, där demonstranter i tre dagar slagits med polis i staden Redeyef.

Även i Asien förekommer upplopp. I Pakistan och Thailand har magasin fått skyddas av soldater för att inte plundras.

I Latinamerika har flertalet länder - däribland Mexiko med dess stora befolkning - kastats in i stora svårigheter.

Men det finns också vinnare, framför allt stora jordbruksexportörer som Brasilien och Argentina. Även Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador och Uruguay hamnar på plus, enligt AFP.

I Argentina är det särskilt sojabönor som gett ett lyft. Grödan används både till uppfödning av boskap och till framställning av biobränslen, bägge två växande näringar.Men sojaodlarnas nyvunna inkomster har skapat stora spänningar i Argentina. Konflikter har brutit ut mellan bönderna och president Cristina Kirchner, som med nya skatter försökt omfördela rikedomen.

ANNONS
ANNONS