Hackare kan stjäla fingeravtryck från selfies

Vill man vara på den säkra sidan kan det vara aktuellt att hålla fingrarna i styr när man tar en selfie. Mobilkamerorna tar numera så högupplösta bilder att det är möjligt för någon att kopiera fingeravtryck därifrån. Det menar forskarna i en ny japansk forskningsstudie.

ANNONS
|

Ett forskarteam påNational Institute of Informatics i Japan gjorde nyligen en studie där de testade hur enkelt det var att kopiera fingeravtryck från digitala foton. I studien, som The Japan Times har skrivit om, lyckades forskarna kopiera fingeravtryck som var tagna på tre meters avstånd från motivet.

– Bara genom att göra ett "peace-tecken" mot kameran kan fingeravtrycken enkelt bli tillgängliga, säger forskarenIsao Echizen.

Säkerhetsrisk för privatpersoner

Forskarna larmar om upptäckten eftersomteknik för att läsa av fingeravtryck nu har börjat användas i mycket större utsträckning. Bland annat har det blivit en vanlig metod för att låsa upp mobiltelefoner, surfplattor och laptops. I kombination med att mobilkamerornas högupplösta foton sprids på nätet via sociala medier utgör det en potentiell säkerhetsrisk för privatpersoner, menar forskarna i studien.

ANNONS

Krävs inte avancerad teknik

Det ska heller inte krävas någon avancerad teknik för att återskapafingeravtryck, vilket betyder att i princip vem som helst har möjlighet att skapa kopior.

– Fingeravtrycksdata kan återskapas så länge fingrarna är i fokus på en bild med tillräckligtstarka ljusförhållanden, sägerIsao Echizen.

Relativt få foton har förutsättningarna

Lyckligtvis verkar det inte finnas anledning till någon större oro. Relativt få foton har de förutsättningar som krävs för att fingeravtrycken ska gå att återskapa ordentligt. Dessutom behövs fysisk tillgång till den mobiltelefon eller liknande som en hackare vill låsa upp. Inkräktaren skulle i princip behöva hålla föremålet som ska låsas upp i sin hand, det skulle inte räcka med att bara äga en kopia av fingeravtrycket.

Uppfinning som skyddar fingertopparna

För att vara på den säkra sidan har dock det japanska forskarteamet på National Institute of Informatics tagit fram en transparent film som kan fästas på fingertopparna. Med hjälp av denna ska det gå att känna sig helt trygg i att man får behålla sina fingeravtryck för sig själv.

ANNONS